Kemi

oxoniumkoncentration og hydroxidionkkoncentration :-)

20. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej alle rare lektiehjælpende individer!

jeg er gået i stå med en opgave (2 opgaver), som jeg håber nogen kan hjælpe mig med .

Lyder sådan her:

Hvad er oxoniumkoncentrationen i opløsninger hvor

<p class="MsoListParagraphCxSpFirst" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">a)      [OH-] = 1,0 * 10-6 M

<p class="MsoListParagraphCxSpMiddle" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space: auto;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">b)      [OH-] = 7,6 * 10-11 M

43.2

Hvad er hydroxidionkkoncentration i opløsninger hvor

a)[H3O+] = 1,0 * 10-4 M

b) [H3O+] 3,7 * 10-11 M

 

Hvad skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

a)

Benyt at [H3O+] = [H+]. Du ved at [OH-]*[H+] = 10-14 M2, og du kender [OH-]. Divider med [OH] på begge sider så du får

[H3O+] = [H+] = (1*10-14 M2 ) / (1*10-6 M) = 10-8 M.

Det samme gør du for de følgende opgaver.

Giver det mening?


Svar #2
20. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 ikke rigtig, men ville ønske det gjorde! :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

Oxonium H3O+ er en anden måde at udtrykke H+ på, som nogle gymnasielærere godt kan lide, og andet er det egentlig ikke :)

Derfor er [H3O+] pr. definition det samme som [H+].

Pr. definition gælder det også, at [OH-] ganget med [H+] = 10-14

Da du har oplyst [OH-] er det nemt at finde [H+], idet man kan omskrive formlen

10-14 = [OH-]* [H+]   <=>  10-14  / [OH-] = [H+].. Du kan indsætte den værdi du kender for [OH-], og dermed finde [H+].

Dette gælder for de to første opgaver.

I de to sidste opgaver er [OH-] ukendt, men til gengæld kender du [H+]. Omskrivningen af formlen resulterer i præcis det tilsvarende,

10-14  / [H+]   = [OH-] , hvor du kan indsætte din kendte [H+]. Dette giver [OH-].


Svar #4
20. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Jeg forstår det faktisk godt nu! jeg siger tak for din tid!


Svar #5
20. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Jeg har en enkelt mere faktisk..

vi skal opskrive og afstemme reaktioner mellem

<p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">a.       Svovlsyre og vand <p class="MsoNormal" style="mso-margin-top-alt:auto;mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:7.1pt;mso-outline-level:2"><span style="font-size:10.0pt; color:black;mso-bidi-font-weight:bold">        H2SO4   + H2O <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">b.      Natriumethanol og vand <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">  <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">hhvordan gøres dette? <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">  <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1">  <p class="MsoListParagraph" style="margin-left:7.1pt;mso-add-space:auto; text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo1"> 

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

a)

Svovlsyre har to brintioner, H+, som den kan afgive ved opløsning i (/reaktion med) vand.. Altså vil H+ "hoppe" fra svovlsyre, og over på vandmolekylet

H2SO4 + H2O  -> HSO4- + H3O+

Desuden kan det sidste Hogså afgives ved reaktion med et nyt vandmolekyle:

HSO4- + H2O -> SO42- + H3O+

Denne reaktion er typisk for mange syrer, og svovlsyre er en blandt flere syrer, som kan afgive flere H+-ioner. H3PO4, fosforsyre, vil reagere på samme måde, men kan afgive hele tre brintioner.

b)

natriumethoxid reagerer med vand under dannelsen af natriumhydroxid, NaOH og ethanol (Na og H bytter plads)

CH3CH2ONa + H2O -> CH3CH2OH + NaOH

Den letteste måde at se dette på, er måske ved at tegne de to molekyler, som reagerer, og se om man kan omrokere på nogle af atomernes pladser, så det giver nogle andre stoffer, som du kender bedre.


Svar #7
20. januar 2011 af Tinerahbaeck (Slettet)

 Mange tak, klap lige dig selv en gang på skulderen :)


Skriv et svar til: oxoniumkoncentration og hydroxidionkkoncentration :-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.