Fysik

Henfald

21. januar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har målt radioaktivt henfald. Aktiviteten er her:  x*A(t)= x*A0*e-kt

Skal jeg så  gange med x igen efter at jeg har fundet min y-værdi?

 x*A(t)=x*A0*e-kt, 

eller skal den bare forstås som at  A(t)=x*A0*e-kt 

uden at jeg ganger x A(t)  igen efter at have udregnet A(t) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2011 af peter lind

Hvad er x ?. Der skal gælde for aktiviteten af henfald A = A0*e-kt


Svar #2
21. januar 2011 af slapdack (Slettet)

 x er den brøkdel af partikler som kommer ind i røret. Resten kan jo 'ramme ved siden af'. Ifølge min fysik lærer


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2011 af peter lind

Du skal bare holde rede på hvad det drejer sig om. Taler du om den faktiske aktivitet gælder A = A0e-kt. Taler du om målt aktivitet gælder x*A = x*A0e-kt  Her er x*A0 så det du vil måle i starten, hvis man ser bort fra usikkerheder. At have x på den ene side og ikke på den anden er forkert. Du kan evt. bruge x til at omregne mellem målt og faktisk; men det kræver at du kender x.


Svar #4
22. januar 2011 af slapdack (Slettet)

 Okay - så jeg kan ikke udregne x, jeg skal kende værdien af x ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2011 af peter lind

Det kommer an på hvad du skal finde. Det er kun nødvendig at kende x, hvis du fra dine måledata skal finde den faktiske aktivitet eller du ud fra faktisk aktivitet skal finde hvor meget, der kan forventes at blive målt. Hvis du skal finde halveringstiden er værdien af x ligegyldig. Både den faktiske og observeret aktivitet følger jo samme formel.


Svar #6
22. januar 2011 af slapdack (Slettet)

 Hvis jeg skal finde den faktiske aktivitet


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. januar 2011 af peter lind

#6 eller totale aktivitet


Svar #8
22. januar 2011 af slapdack (Slettet)

 Ja - altså. Jeg jeg måler aktiviteten med et mit GM rør får jeg den observerede aktivitet. Der må x jo sådan set allerede i en hvis forstand være ganget på, da den observerede aktivitet kun er en brøkdel af den totale aktivitet, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2011 af peter lind

jo


Skriv et svar til: Henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.