Kemi

opløselighed

21. januar 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når man blander en opløsning af en stærk syre med en opløsning af en stærk base sker derffølgende reaktion:

H3O+ (aq) + OH- (aq) → 2H2O (l)  (1)

(jeg ved godt, at der hurtigt vil indstille sig en ligevægt, som er kraftigt forskudt mod højre)

Reaktionen mod højre er exoterm. Forklar, hvordan denne oplysning stemmer med, at Kv vokser, når temperaturen øges?

Jeg har opskrevet ligevægtsbrøken:

1/([H3O+]*[OH-]) = Kv

Det er den reciprokke Kv-værdi for denne reaktion. Men hvorfor? Min lærer siger, at man skal se på

H20 (l) + H2O (l) (ligevægtspile) OH- (aq) + H30+ (aq)                  (2)

Her fås "den rigtige Kv-værdi". Er det fordi, at reaktionen skal skrives op på denne måde? Hvordan ved man, om man har fået den reciprokke værdi for en reaktions Kv-værdi?

Opgaven er indlysende med reaktion (2), da man ser, at reaktionen mod venstre er exoterm og reaktionen mod højre er endoterm. Ved stigende temperaturen vil der dannes med af højre side, hvorved Kv vokser.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2011 af mathon

                                                   
                                         2 H2O   <--->   H3O+   +   OH-            som er endoterm mod højre

ved temperaturer over 25ºC
forskydes ligevægten mod højre,
hvorved KW overstiger 1·10-14
                                                       
                                           


Svar #2
22. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

Men hvor skriver du reaktionen op sådan der?. H2O står jo ovre på højre side


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2011 af mathon

...hvilken vej du skriver ligevægtsudtrykket er underordnet.
Det essentielle er, at temperaturstigning medfører en forskydning
endotermt mod "ion-siden".

Da vi drøfter vands ionprodukt og her i Vesten skriver fra venstre mod højre,
er der vel ikke noget særlig underligt i udtryksformen i #1.

...og i øvrigt

                               A  +   B  <--->  C  +  D

                                      Kvh = [C]·[D] / ([A]·[B]) 

                                      Khv = [A]·[B] / ([C]·[D])
hvoraf
                                     Khv = 1/Kvh
 


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.