Matematik

Halløjsa :-)

22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

Hej! Er der nogen der er frisk på at hjælpe mig :-)


linjerne m og n har ligningerne. m: 2x-3y=14, n: x-1/2y=5. bestem ligningen for den linje, der går igennem skæringspunktet for m og n, og som er parallel med linjen med ligningen 3x-6y=17


For at finde skæringspunktet isolere jeg y i ligningerne: y=14-2x+3 og y=5-x+1/2
Herefter bruger jeg solve til at finde skæringspunktet og derfor jeg 11,4…


Kan det godt passe ???


Og hvad skal jeg gør herefter??
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Det er gået galt for dig, da du isolerer y.

I en ligning med -3y = Kurt vil du have y = Kurt:(-3)

Skæringspunktet mellem de to linjer er (4,-2).

Hvordan har du det med vektorer?
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

Jeg tror du har en fortegnsfejl da du isolerer y i ligningen m, fordi du glemmer det negative fortegn på leddet -3y. Jeg får

m: 2x-3y=14 <=> 3y = 2x - 14 <=> y= (2/3)x - 14/3

I ligningen n glemmer du at gange med 2  på højre side, idet du går fra ½y til y:

n: x+0,5y=5 <=> 0,5y = 5-x <=> y = 10-2x

Prøv at se hvad du får nu?

Når du har fundet skæringspunktet skal du blot bruge hældningen fra den linje, som din ligning skal være parallel med, derfor findes hældningen i denne: 3x-6y =17 <=> y = 0,5x + 17/6, altså er hældningen på denne linje 0,5 (eller 0,5x, om du vil)

Nu skal du blot opskrive en ligning, som går gennem det punkt du finder, og som har hældningen 0,5.


Svar #3
22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

når jeg isolere y i linje n får jeg: n: y=2x-10 (du har glemt at der står x-0,5y=5   og ikke plus mellem x og 0,5 :-)

og m får jeg til y=(2*(x-7))/3

ja forstår ikke hvordan jeg kommer herfra og til at finde hældningen ?


Svar #4
22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

hmm skal jeg ikke sætte ligningerne ligmed hinanden og isolere x.. så får jeg x=4


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Jo, det er jo blot to ligninger med to ubekendte, så du sætter y = y, dvs 2x-10 = 2(x-7)/3 og får x=4 og kan så let finde y.

For at finde hældningen til 3x-6y=17 isolerer du y som før, så du har ligningen for linjen i en form, hvor du let kan genkende hældningen.
 


Svar #6
22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

3x-6y=17 isolerer du y --> y=(3x-17)/6

jeg kan ikkke rigtig kengende hældningen
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. januar 2011 af chr42 (Slettet)

En ret linje kan skrives på formen

y = ax + b

hvor a er hældningen og b er skæringen med y-aksen. Du skal altså finde ud af, hvad der står foran x.


Svar #8
22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

er hældningen så 3 ???


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Nej, den er 1/2. Du skal jo også huske at dele med 6.

Nu har du et punkt og en hældning, så kan du finde regneforskriften for linjen.


Svar #10
22. januar 2011 af heliumdyt (Slettet)

hvorfor skal jeg dele med 6 ??

nej jeg har da kun hældningen ??


Brugbart svar (2)

Svar #11
22. januar 2011 af keg (Slettet)

jeg har ikke læst alt det første:

 men skæringspunktet er (x,y)= 4|-2)

 samtidig har du stigningstallet for den parallelle linie α= 0,5

så finder du b

y=0,5x +b

indsæt dit punkt 4,-2

-2= 0,5*4+b

b=-4

så hedde linien y=0,5x -4


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. januar 2011 af chr42 (Slettet)

#10

hvorfor skal jeg dele med 6 ??

Ligningen er y=(3x-17)/6 <=> y = 3x/6 - 17/6 <=> y = 0.5x - 17/6

Og ellers se #11


Skriv et svar til: Halløjsa :-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.