Kemi

Ligevægt

23. januar 2011 af jansørensen (Slettet)

Natriumformiaat NaHCOO er at salt af myresyres korresponderende base. Beregn hvor mange gram natriumformiat som opløst i 0,5L vand giver en opløsning med pH = 8,3. Vandsionprodukt er 10-14 M2 .
NaHCOO = 68,01 g/mol

En der vil hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2011 af debs (Slettet)

Først tjekker du myresyres pKa-værdi. Fra wikipedia er denne 3,77 en.wikipedia.org/wiki/Formic_acid. Dvs, at når natriumformiat opløses vil en ligevægt indstilles, hvor noget af formiat'et protoneres til myresyre. Den totale koncentration ved ligevægt er altså summen af koncentrationen af myresyre og koncentrationen af formiationen:

[total] = [myresyre] + [formiat]

Du skal have protoneret noget af formiatet, for at sænke protonkoncentrationen / hæve pH. Antallet af protoner, der skal fjernes fra vandet finder du som forskellen i protonkoncentrationen på pH = 7 og pH = 8,3:

pH = -log[H+]   =>   [H+] = 10-pH

Forskellen bliver altså:

10-7 - 10-8,3 = 9,5 * 10-8

Du skal altså have lavet 9,5 * 10-8 M myresyre. Da kun lidt af det du tilsætter går på syreform fordi vi er langt fra pKa-værdien skal du tilsætte mere for at åbne denne koncentration af syreformen. Du kan nu finde den totale koncentration:

pH = pKa + log ( [formiat] / [myresyre] )

10pH-pKa * [myresyre] - [formiat] = 0

Ifølge den første formel kan vi erstatte [formiat] i udtrykket:

10pH-pKa * [myresyre] - [total] - [myresyre] = 0

Du kan nu indsætte pKa og pH og isolere [total]:

[total] = (108,3-3,77-1) * [myresyre]

Koncentrationen af myresyre der skulle til for ændre pH fandt vi før:

[total] = (108,3-3,77-1) * 9,5*10-8 = 0,00321 M

Stofmængden er lig koncentration gange volumen:

n = c * V = 0,00321 M * 0,5 L = 0.00161 mol

Massen kan findes som stofmængde gange molekylmasse:

m = n * M = 0.00161 mol * 68,01 g/mol = 0,109 g


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.