Matematik

Tangentplan

04. maj 2005 af e^(Pi*i)+1=0 (Slettet)
I et koordinatsystem i rummet er givet en kugle med centrum i P(1,-2,3) og radius 5.

1) Bestem en ligning for kuglen:

(x-1)^2+(y-(-2)^2+(z-3)^2=5^2 <=>

(x-1)^2+(y+2)^2+(z-3)^2=25

2) Bestem en ligning for kuglens tanentplan i punktet Q(4,2,3):

Her er jeg så en smule blank :S - det skal måske siges, at vi ikke har haft om rumgeometri i skolen endnu.

Håber I kan/vil (ved der er nogle herinde der kan) hjælpe mig.

På forhånd tak.

//e^(Pi*i)+1=0

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

1)
Korrekt.

2)
En ligning for en (tangent)plan kan opskrives, hvis blot man kender en normalvektor n = (a,b,c) til planen samt et punkt Po = (x0,y0,z0) i planen.

Lad P = (x,y,z) være et vilkårligt andet punkt i planen, og bemærk, at en normalvektor til planen har den egenskab, at den er vinkelret på enhver vektor i planen. Dermed haves en ligning for planen;

n*PoP =

(a,b,c)*(x-x0,y-y0,z-z0) =

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0) = 0 (1)

I et tilfælde som det konkrete, hvor der er tale om en tangentplan til en kugle, kan radiusvektor PQ *) anvendes som normalvektor til planen. Endvidere er røringspunktet Q et punkt i planen.

*) Enhver vektor på formen

s*PQ

for s E R\\{0} er en normalvektor til planen. I praksis er der dog normalt ingen grund til at vælge en anden normalvektor end PQ (s = 1), eller QP (s = -1).

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Det kan dertil bemærkes, at (1) undertiden omtales som en ligning for planen, på 'normalform'. Det er helt analogt til en ligning for en linie i R^2, på normalform;

a(x-x0) + b(y-y0) = 0

hvor (a,b) er en normalvektor til linien og (x-x0,y-y0) en retningsvektor for linien.

//Singularity

Svar #3
06. maj 2005 af e^(Pi*i)+1=0 (Slettet)

Tak for det fine svar Singularity.

Idet

P:=;
Q:=;
PQ:=P-Q;

får jeg tangentplanens ligning til

PQ.(Q-);

-20+3*x+4*y

"." er skalarproduktet.

Kan dette passe? Jeg har plottet det i Maple og kan ikke helt afgøre om det er fint nok. Synes nu det ser sådan ud - men kan jo også være et tilfælde.

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. maj 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Ikke helt korrekt; det skal være en ligning for tangentplanen i Q (jf. (1)). Men

" -20 + 3*x + 4*y "

er et udtryk i x og y - ikke en ligning. En ligning for tangentplanen til kuglen i punktet Q - på normalform - er

3x + 4y - 20 = 0

Naturligvis er det også tilladt at skrive

3x + 4y = 20

Uafhængigheden af z-koordinaten viser i øvrigt, at der må være tale om en lodret tangentplan (normalvektoren (3,4,0) har z-koordinat 0 og ligger derfor i en vandret plan). Det kan du formentlig genfinde i plottet fra Maple.

//Singularity

Svar #5
06. maj 2005 af e^(Pi*i)+1=0 (Slettet)

En dum fejl. Tak skal du have!

Kan godt se fra plottet i Maple at der er tale om en lodret plan :)

Tusinde tak for den fine hjælp!

Skriv et svar til: Tangentplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.