Kemi

Hjælp?? syre-baser??

25. januar 2011 af shufffff (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:

Flouridionen er basisk med basestyrkekonstanten K_b = 10^-10,8 M

Beregn koncentrationerne af H3O, OH, F-, og HF i en opløsning, hvor 0,03 mol HF er opløst i 2 L vand. Vands ionprodukt er K_v = 10^-14 M^2.

Altså jeg siger:   F- + H2O <-> HF + OH-

10^-10,8 M = x^2/(0,015-x)

og så ska jeg bare solve??

nogen der kan hjælpe?? har nemlig eksamen om to dage


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. januar 2011 af mathon

          pKs(HF) = 3,45

          Ks = 10-pKs = 10-3,45 = 3,548·10-4

          cs = 0,015 M

   protolysegraden findes
   af

                                        cs·α2 + Ks·α - Ks = 0   og   0<α<1                                  

  hvoraf
                                        α = 0,142

              [H3O+] = [F - ] = α·cs = 0,142·(0,015 M) = 2,13·10-3 M

              [OH- ] = 10-14 M2 / (2,13·10-3 M) = 4,69·10-12 M

              [HF] = (1-α)·cs = (1-0,142)·(0,015 M) = 1,29·10-2 M

             

             


Svar #2
25. januar 2011 af shufffff (Slettet)

 denne her skulle forestille sig være en eksamensopgave uden hjælpemidler men kun lommeregner

er der ikke en nemmere måde at gøre det på??

og desuden hvordan fandt du pks-værdien af HF??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2011 af mathon

 i kemiDATAbog


Svar #4
25. januar 2011 af shufffff (Slettet)

 ellers tak Mathon.. jeg har nemlig fundet en meget nemmere måde ;)

Find Ks ved at:   Ks = Kv/Kb

Derefter:   Ks = x^2/(c-x)

og når man finder x ved hjælp af cas har man fundet ud af at x=F-=H3O

og for at finde OH:  siger man  OH = Kv/H3O

På forhånd tak ;)


Skriv et svar til: Hjælp?? syre-baser??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.