Kemi

Alkaner

25. januar 2011 af Lipase (Slettet) - Niveau: C-niveau

Fedtmule har hjulpet mig med at navngive nogle alkaner. MEn han slap ikke så heldigt fra at navngive den alkan han gav navnet: 

2,2-diethyl-6,6-dimethyl-heptan

__________________________________

Hvordan skal jeg gribe opgaven an, hvad er det første jeg skal gøre?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

Tegn det stof, som du får opgivet. Navngivningen følger ikke de rigtige regler for, hvordan man navngiver carbonhydrider..

Altså, tegn en 7 C'er lang kæde med enkeltbindinger imellem C'erne ("heptan"). På 2. kulstofatomer tegner du to ethyl-sidegrupper, og på 6. C tegner du to methyl-sidegrupper.

Dernæst navngiver du stoffet korrekt efter forskrifterne..


Svar #2
25. januar 2011 af Lipase (Slettet)

 Hm.. Det der forvirrer mig mest er når der står "2,2" eller "6,6".. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

2,2-diethyl.

-yl = alkylgruppe.

eth = 2 C-atomer.

Di = 2 ethylgrupper.

2,2 = Tallene angiver, hvilket C-atom i heptan-kæden de skal sidde på. Her sidder de på hver sin side af C-atom nummer 2 i heptan-kæden.


Skriv et svar til: Alkaner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.