Kemi

Opløselighedsprodukt

25. januar 2011 af Comodo (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis vi har reaktionen

A -> 2B + 3C

Hvor opløselighedsproduktet L kan opskrives

L=(2x)^2 * (3x)^3

- Men det foregår i 0.01 M opløsning B, så L skal skrives

L=(2x+0.01)^2 * (3x)^3

Men da man regner med at få en meget lille værdi af x, så er den ligegyldig i den første parantes, hvorved man kan skrive

L=(0.01)^2 * (3x)^3
 

-- Mit spørgsmål er så: hvornår kan man antage at x er lille nok i forhold til den tilsatte opløsning, så man kan udelade x? De fleste af disse opgaver er stillet omkring metalforbindelsers opløselighed, så der går man vel ud fra at opløseligheden er meget lille?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

I nogle opgaver er det i orden at udelade x, hvis bidraget kun kun er omkring fx 1/50 af den samlede koncentration af et stof.. Det afhænger af det ønskede antal betydende cifre, som som regel står (direkte eller indirekte) i opgaveformuleringen - altså som en angivelse af, hvor nøjagtigt dit resultat skal være.

Får du stillet til opgave at beregne en koncentration i en 1,000 M saltsyreopløsning, skal x være meget lille for at du må udelade den. Får du stillet samme opgave, men kun givet en 1 M saltsyreopløsning, kan du langt bedre tillade dig at negligere x.

Derfor: Vurder gerne ud fra hovedregning (overslag), om x vil have et bidrag til koncentrationen, som udgør en stor eller lille andel. Derefter ser du ud fra den stillede opgave, om der forventes stor eller lille præcision i resultatet, og ud fra dette kan du sige om det er i orden eller ikke i orden at udelade x.


Svar #2
26. januar 2011 af Comodo (Slettet)

 Tak for forklaringen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#1

1,000 M saltsyreopløsning og 1 M saltsyreopløsning er det samme?


Svar #4
26. januar 2011 af Comodo (Slettet)

#3
 
Jeg tror han mener præcisionen af udregningen. Hvis man udelader x kommer der en mikroskopisk ændring i resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2011 af vejgeh (Slettet)

#3

Du kan mene at det er det samme ja.. Men pointen er, at 1 M saltsyre reelt kan have en faktisk saltsyrekoncentration på 1,049 M, altså på ingen måde præcis 1 M.. Derimod vil det, når man skriver 1,000 M, være langt mere præcist. Her er den størst mulige afvigelse, at opløsningen har en koncentration på 1,00049 M, altså langt tættere på præcis 1 M.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#5 ok


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.