Kemi

stofmængdekoncentration---HJÆLP

04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

Saltindholdet i sved kan bestemmes ved at måle stofmængdekoncentrationen af chlorid i et par sveddråber ved en Mohr-titrering. Ved at analyse af 0,20 mL sved ( det svarer til ca. 5 dråber) skal der tilsættes 0,32 mL 0,050 M sølvnitratopløsning inden ækvivalenspunktet registreres.

a) Beregn stofmængdekoncentration af chlorid i sveden.

Først beregnes stofmængden af sølv(l)ioner:

n(Ag^+)=n(AgNO_3)=c(AgNO_3)*V(AgNO_3-opl.)= 0,050 mol/L*0,00032 L=0,000016=1,6*10^-5 mol

Den ækvivalente mængde clorid:

n(Cl^-)=n(Ag^+)=1,6*10^-5 mol

vi kan derfor beregne stofmængdekoncentration af clorid i sved.

[Cl^-]=1,6*10^-5mol/0,32*10^-4 L= 5*10^-9 M

Antag at chlorid i sveden kommer fra opløst natriumchlorid.

Beregn stofmængden af natriumchlorid i 1,00 mL sved.

[Cl^-]=1,6*10^-5 mol/1,00*10^-3 L=1,6^-8 M

har jeg regnet rigtig?

1,00 mL sved vejer 1,00 g

Beregn masseprocenten af natriumchlorid i sved

hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2011 af mathon

              [Cl- ] =(1,6·10-5 mol) / (0,32·10-3 L) = 0,05 M

              Antag at chlorid i sveden kommer fra opløst natriumchlorid.

              Beregn stofmængden af natriumchlorid i 1,00 mL sved.

              n(Cl- ) = (0,05 mol/L)·(10-3 L) = 5,0·10-5 mol

             1,00 mL sved vejer 1,00 g

masseprocenten
af natriumchlorid
                                           p = ((5,0·10-5 mol)·(58,45 g/mol) / (1 g))·100% ≈ 0,3%

 


Svar #2
04. februar 2011 af Lillozz (Slettet)

tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hjernebøf?

@Mathon

Der er 0,20mL sved - ikke 0,32mL sved. 0,32 er titratoren. Koncentrationen af chlorid skal da beregnes efter hvor stor svedvolumen er, og ikke hvor stor titratorvolumen der er tilsat. Korrekt me if I'm wrong, for mit hoved er pænt fyldt af alt muligt andet gøgl.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. februar 2011 af mathon

ja man skal jo læse ordenligt:

#1

              [Cl- ] =(1,6·10-5 mol) / (0,20·10-3 L) = 0,08 M

              Antag at chlorid i sveden kommer fra opløst natriumchlorid.

              Beregn stofmængden af natriumchlorid i 1,00 mL sved.

              n(Cl- ) = (0,08 mol/L)·(10-3 L) = 8,0·10-5 mol

             1,00 mL sved vejer 1,00 g

masseprocenten
af natriumchlorid
                                           p = ((8,0·10-5 mol)·(58,45 g/mol) / (1 g))·100% ≈ 0,5%

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Perfekt, så var jeg ikke galt på den.


Skriv et svar til: stofmængdekoncentration---HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.