Matematik

Hjælp til ligning?

05. februar 2011 af Binnar (Slettet)

Hvordan løser jeg denne opgave? :

Løs følgende ligninger ved at gange over kors:

1) 3x+4/x-1 = 8x-2/x+3

2) x^2-3/x+2 = 6x+3/4

Hvordan løser jeg disse ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2011 af mette48 (Slettet)

1) (3x+4)/(x-1) = (8x-2)/(x+3)

forbehold: x-1≠0 og x+3≠0

gang med (x-1)(x+3) på begge sider og forkort brøkerne

Jeg håber ( ) blev skrevet på de rigtige steder


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2011 af p3ppit (Slettet)

#0: Når man ganger over kors, springer man egentlig bare et par skridt over i løsningen af en given ligning. Det gøres på følgende manér:

a/b = c/d ⇔ ad = bc

Så er man sluppet af med brøkerne i ét step.

Grunden til at dette er gyldigt, er netop det, som Mette har skrevet i #1: 

a/b = c/d ⇔                 

(bd)(a/b) = (bd)(c/d) ⇔       ; Man ganger igennem med nævnerne (b*d) på begge sider

(bda)/b = (bdc)/d ⇔     ; b går ud med b på venstre side af lighedstegnet, og d går ud med d på højre side.

ad = bc


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Når man ganger over kors, glemmer man ofte forbeholdene


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2011 af p3ppit (Slettet)

 #3:

På det punkt er vi ikke uenige, men når nu opgaven specifikt siger: "Løs følgende ligninger ved at gange over kors", tænker jeg, at min tilføjelse nu nok kan retfærdiggøres :)


Skriv et svar til: Hjælp til ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.