Fysik

Bellatrix - Fysik A niveau

05. februar 2011 af Studieguruen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har en opgave her, som jeg er lidt i tvivl omkring.

Den effektive overflade temperatur på Bellatrix er 21,5*10^3 K.

Massen er 1,7*10^31 kg. og den udstrålede effekt er 9,2*10^29 W.

Stjernens intensitet målt ved Jorden er 1,4*10^-8 W/m^2.

A) Beregn tyngdeaccelerationen på overfladen af Bellatrix.

Jeg har selv haft fat i stefan boltzmans lov og ud fra denne fundet frem til radius af bellatrix. dernæst har jeg taget fat i gravitationsformlen Fg = G * (Mm/r^2). men ska denne sættes lig med Ft = mg?

Jeg er lidt på bar bund. På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2011 af Jerslev

#0: Ja.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
05. februar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 kan du begrunde hvorfor det er tilfældet?


Svar #3
05. februar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 og kan det passe at resultatet af tyngdeaccelerationen bliver 188 m/s^2? er det realistisk?


Brugbart svar (2)

Svar #4
05. februar 2011 af Jerslev

#2: Du sætter tyngdekraften lig den resulterende kraft.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #5
05. februar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 men er den resulterende kraft ikke Fres = ma?


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. februar 2011 af Jerslev

#5: Jo, men i dit tilfælde er a jo netop tyngdeaccelerationen.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #7
05. februar 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Ja okay, på den måde. Kan det så passe at tyngdeaccelerationen på Bellatrix er ca 188 m/s^2. det lyder lidt vildt i mine ører.


Svar #8
26. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

Løsning af opgaven:

Tyngdekraften vil på overfladen af Bellatrix være lig gravitationskraften:

Ftyngde = Fgravitation

m·g = G·(M·m) / r2

g = G·M / r2

Heraf fås:

goverflade = 6,674·10-11 (N·m2)/kg2 · 1,7·1031 kg / (2,46·109 m)2 = 187,5 m/s2


Brugbart svar (1)

Svar #9
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Hvordan får I radiussen?


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Stefan-Boltzmann giver den samlede effekt pr. overfladeareal, altså

P/A = σ·Te4 ,

og da A = 4πr2 , fås

r = [ P / (4π·σ·Te4) ]1/2


Brugbart svar (1)

Svar #11
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Hvad med i den opgave, hvor man skal beregne afstanden fra Jorden til Bellatrix, bruger man så ikke afstandskvadratloven, som har følgende udseende: I = L/(4πR^2 ) :) ? 


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du kan jo starte med at formulere opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Den effektive overfladetemperatur på Bellatrix er 21,5 ·103 K.
a) Ved hvilken bølgelængde har intensitetsfordelingen som funktion af
bølgelængden sit maksimum?
Massen af Bellatrix er 1,7 ·1031 kg, og dens udstrålede effekt er 9,2 ·1029 W.
Stjernens intensitet målt ved Jorden er 1,4 ·10??8 W/m2.
b) Beregn afstanden fra Jorden til Bellatrix.
c) Beregn tyngdeaccelerationen på overfladen af Bellatrix.

 

Jeg er ikke sikker på, om det jeg har gjort i opgave b er rigtigt eller ej, men jeg har gjort følgende:

Vi kan her benytte os af afstandskvadratloven:
I = L/(4πR^2 )  ⇒1,4·?10?^(-8)  W/m^2 =(9,2·?10?^29 W)/(4·π·R^2 )  ⇒solve R ⇒R= -2,3·?10?^18  ∨R=2,3·?10?^18  m 
Man angiver normalt afstande som et positivt tal, derfor må R=2,3·?10?^18  m

 


Brugbart svar (1)

Svar #14
29. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, man finder P = 4πR2·I , så

R = (P/(4π·I))1/2 = 2,29·1018m = 242 lysår


Brugbart svar (1)

Svar #15
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Super, jeg får ikke opgave c til 187,5 m/s2 :/


Brugbart svar (2)

Svar #16
29. januar 2012 af penchot (Slettet)

Ud fra Newtons 2. lov får vi følgende formel for den resulterende kraft:
F_res=m·a
Her er m genstandens masse, og a er accelerationen. Hvis vi antager, at gravitationskraften er den eneste kraft Bellatrix bliver påvirket af, vil det betyde, at den resulterende kraft på Bellatrix vil være lig gravitationskraften. Sammenligner vi Newtons 2. lov med gravitationsloven, får vi følgende:
F_res=F_res  ⇔m·a= G·(m·M)/r^2   ⇔a= G·M/r^2  
Jeg finder i ovenstående r vha. Stefan-Boltzmanns lov, idet Stefan-Boltzmanns lov angiver den samlede effekt pr. overfladeareal:
L=A·σ·T_eff^4  ⇒L=4πr^2·σ·T_eff^4  ⇒9,2·?10?^29  W=4π·r^2·5,67040·?10?^(-8)   W/(m^2·K^4 )·21,5·?10?^3  K ⇒solve r ⇒r= -7,7…·?10?^15  m ∨ r= 7,7…·?10?^15  m
Man angiver normalt afstande som et positivt tal, derfor må r=7,7…·?10?^15  m
a= G·M/r^2   ⇒a=6,6742·?10?^(-11)  (N·m^2)/(kg^2 )·(1,7·?10?^31  kg )/(7,7…·?10?^15  m)=1,5·?10?^5  m/s^2


Skriv et svar til: Bellatrix - Fysik A niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.