Kemi

pH-beregning for titrering

06. februar 2011 af Vensa (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har følgende reaktion:

CO32- + H3O+ ⇔ HCO3- + H2O   pKa = 10,3

HCO3- + H3O+ ⇔ H2CO3 + H2O Π CO2 (g) +2H2O  pKa=6,4

eller som stofligning:

Na2CO3 + 2HCl Π ⇔ H2CO3 + 2NaCl Π H2O + 2NaCl + CO2
 

Først: Hvad betyder Π-symbolet i reaktionsligningerne?

Så den rigtige opgave: Der afvejes 0,1004 g natriumcarbonat (opløses i 20 mL vand), og der titreres med 19,50 mL 0,0950 mL HCl.

Eftervis, at pH=4,0 i ækvivalenspunktet.

Jeg har prøvet igen og igen, og jeg kan ikke få pH til at give 4,0. Det nærmeste, jeg kunne komme, var 4,66.

M(Na2CO3)=105,988 g/mol

Natriumcarbonat og saltsyre reagerer i forholdet 1/2 ved denne pH-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2011 af kuerten15

pH kan ikke være mindre end pKa-værdien ved det første ækvivalenspunkt.

En god formel for at have en ide om pH er:

pH = 1/2 * (pKa1 + pKa2).


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2011 af kuerten15

n(Na2CO3) = m/M = 0,1004 g / 105,988 g/mol = 0,9473 mmol

n(HCl) = 2 * n(Na2CO3) = 2 * 0,9473 mmol = 1,8946 mmol

Antal mmol titreret:

19,50 mL * 0,0950 M = 1,8525 mmol

Der kan heller ikke være tale om andet ækvivalenspunkt, da antallet af titreret mol er mindre end antal mol i det andet ækvivalenspunkt.

Ellers er det mig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2011 af Pid (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=962926


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2011 af kuerten15

Ja.. Jeg har vist overset noget eller lignende.


Skriv et svar til: pH-beregning for titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.