Kemi

Benzoesyre

08. maj 2005 af Katty (Slettet)
Hej, har problemer med følgende opgave:

Natriumbenzoat i sur væske (frugtsaft) danner benzoesyre:

C6H5COONa + H+ --> C6H5COOH + Na+

Den mindste koncentration af benzoesyre, som sikrer en effektiv standsning af svampevækst i en frugtsaft, er 1,0*10^-3M. Det skal beregnes, hvor mange gram ren natriumbenzoat der skal tilsættes 100mL frugtsaft med pH = 4,00 for at opnå den konserverende effekt.

Jeg kender altså den stofmængde af benzoesyre, der mindst skal være dannet i frugtsaften, og jf. reaktionsskemaet er n(benzoesyre) = n(natriumbenzoat), hvorfor jeg kan bestemme mængden af natriumbenzoat af "n*M". Men pH er 4,00, dvs. [H3O+] = 10^-4M, dvs. stofmængden af H3O+ i saften er:

10^-4M*0,100L = 10^-5mol

Der er altså ikke nok H3O+ i saften til at danne den mindste stofmængde af benzoesyre, som sikrer en effektiv standsning af svampevækst i en frugtsaften.


Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

ang pH, fremkalder du jo en forskydning i vands autoprotolyse, hvor der dannes mere H3O+, så dette skal du ikke tage højde for, men man kan jo godt nævne det.

Er det en eksamensopgave, for hvis ikke der er andre oplysninger end de givne, må du bare skulle beregne massen, som du gør

Svar #2
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ja, det er "Opgaver Kemi" sæt 8 opg. 1d

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

du kan anvende ligevægtskonstanten for protolysen, hvori du indsætter [H+] og [syre], som begge er kendte. Da er kun [benzoat] ukendt, isoler, gang med volumen og molar masse

Svar #4
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ok, tak, men hvad er begrundelsen for at bruge en sådan metode?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

tja, du skal jo finde koncentrationen ved ligevægt. For hvis det ikke er ved ligevægt, nytter det jo ikke noget

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

ej, jeg ved ikke, om den er lidt for søgt. muligvis.

Svar #7
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

hmmmm:

C6H5COO- + H+ --> C6H5COOH

x er [C6H5COO-] og 4,20 er pKs for benzoesyre:

10^-3 / ((10^-4)*x)) = 10^-4,20

x = 158489,3M


???

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

1) det er den forkerte ligevægtskonstant
2) lad være at bruge den metode. Tror vist jeg skulle have sovet lidt mere i nat

Svar #9
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ok, så jeg antager bare, at oplysningen omkring pH i frugtsaften er til for at understrege, at protolysen sker i surt miljø?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

ja, jeg kan heller ikke lige se andre udveje

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

men du kan jo godt nævne det, og vise, at du har tænkt over det, men ræssoneret dig frem til, at det ikke er af afgørende betydning

Svar #12
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

Ok, tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2005 af frodo (Slettet)

hehe.. Ja sikken hjælp ;D

Svar #14
08. maj 2005 af Katty (Slettet)

Du fik mig da overbevist om, at pH'en ikke skulle bruges til noget beregningsmæssigt ;)

Skriv et svar til: Benzoesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.