Matematik

Valuta og koordinatsystem

13. februar 2011 af Sesse89 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

5a): I en tøjforretning i København kan der betales med svenske kr. Forret¬ningen regner med kurs 90, når der handles, og der er intet vekselge¬byr.
Opstil en forskrift for sammenhængen mellem svenske kr. (x) og dan¬ske kr. (y)
Lav et støttepunktsskema og tegn grafen for sammenhængen mellem sv.kr. og d.kr.

5b): Aflæs prisen i sv.kr. for et par bukser til 350 d.kr.
Hvor meget vil en regning på 200 d.kr. lyde på i sv.kr.?

5c): Er priserne i sv.kr proportionale med priserne i d.kr.?
(Husk at forklare dit svar)

5d): Tegn i samme koordinatsystem graferne for følgende lineære funktio¬ner:
I: y = -2x
II: y = -2x + 3 for x > -1
III: y = x – 1 for x < 4
IV: y = 4

Angiv for alle 4 grafer hældningstal samt skæringspunkt med y-aksen.
 

Nogen der kan hjælpe med en forklaring og formel løsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2011 af SuneChr

Kurs 90 betyder, at 100 s.kr.  =   90 d.kr.  så vi har:    y = (  90 / 100 )  * x   eller  y  =  0,9 * x


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. februar 2011 af SuneChr

5 c)     Ja, priserne er proportionale. Forskriften viser, at proportionalitetsfaktoren er 0,9 .


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2011 af SuneChr

5 d)  Når ligningerne står, som de gør her, er hældningstallet, hældningskoefficienten, dét, der står foran x.

f.eks. i (III) er det 1.

(IV):  y = 4.       y er 4 for alle x  dvs. linien er parallel med x-aksen

Skæring med y aksen:  Sæt x = 0 og find y. Dette bliver skæringspunktet.


Svar #4
13. februar 2011 af Sesse89 (Slettet)

Hvordan udregner jeg så hva danske kr er i svenske kr.

Skal jeg dele eller gange det med kursen?

Tak for hjælpen med resten :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2011 af SuneChr

y  =  0,9 *  x        ⇔        x  =  ( 10 / 9 ) * y

100 s.kr  =  90 d.kr   ⇔     100 d.kr  =  100 * 100 / 90 s.kr  =  1000 / 9 s.kr.


Skriv et svar til: Valuta og koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.