Fysik

Newtons love?

16. februar 2011 af sananez (Slettet)

Hej jeg skal løse en opgave, hvor jeg skal finde hvor højt og hvor langt en sten når, hvis den kastes på et vandret underlag med begyndelsesfarten 18,0m/s og elevationsvinklen 30.

Men jeg kan ikke rigtig finde ud af hvordan jeg skal løse den - hvilken formel jeg skal bruge her.

håber i kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Faktisk er der formler for disse to størrelser; men jeg kan ikke lige huske dem, så prøv noget andet:

Et skråt kast er jo et lodret kast samtidig med en vandret bevægelse med konstant fart. Brug det lodrette kast til at finde kastehøjden (begyndelssfart = 18,0 m/s·sin 30o, acceleration = g) og landingstidspunktet, og brug den vandrette bevægelse til at finde kastevidden (fart = 18,0 m/s·cos 30o).


Svar #2
16. februar 2011 af sananez (Slettet)

Ok prøver lige med det, og tusind tak ! men hvor skal jeg bruge accelerationen du har også skrevet den med?


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Det lodrette kast har en begyndelseshatighed og en konstant acceleration (nemlig tyngdeaccerationen, som går nedad. Det er derfor, stenen kommer ned igen). Hvis du regner positivt opad, og det er det bedste, så bliver g = -9,82 m/s2.


Svar #4
16. februar 2011 af sananez (Slettet)

Jeg bliver lidt forvirret nu, jeg skal finde hvor højt stenen kommer og hvor langt den år. Jeg har fået opgivet begyndelsesfarten, og vinklen...men forstår stadig ik hvilken formel jeg skal bruge - jeg har forsøgt med y_max=y_0+v_0*sin(a)*t-1/2*g*t^2, men da jeg mangler t her, bruger jeg en anden formel til først at finde t, men får et negativt tal, hvilket tiden ikke kan være!

håber du kan hjælpe, det haster!


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Nej, du skal hellere bruge den for hastigheden:

v = v0 + at  dvs  v = 18,0 m/s sin 30o - 9,82 m/s2 t

Hvis du her sætter v = 0, kan du finde det tidspunkt t, hvor stenen har nået toppunktet. Nu kan du sætte det ind i din ligning for y. Landingstidspunktet får du ved at sætte y = 0 og forkaste løsningen t = 0.


Svar #6
16. februar 2011 af sananez (Slettet)

jeg får t til at være 1,83s, og ligningen for y, hvad er det for en? y(t)=-1/2*g*t^2+v_0y*t+y_0?


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. februar 2011 af TorbenA (Slettet)

Det er vist for meget. Jeg får noget med

0 = 9 m/s - 9,82 m/s2 t

så det skal være lidt mindre end t = 1 s. Har du husket sinussen? sin 30o = 0,5.

Din ligning for y(t) er OK.


Svar #8
16. februar 2011 af sananez (Slettet)

Ups ja, har glemt sinus, nu skriver jeg: solve(0=18*sin(30)*-9,82*t,t) t=0,916 tusind tak!!


Skriv et svar til: Newtons love?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.