Samfundsfag

hvorfor er velfærdsstaten klemt i det senmorderne samfund?

19. februar 2011 af sifWiller (Slettet) - Niveau: B-niveau

hey håber i vil hjælpe mig med dette spørgsmål!! :) 

hvorfor er velfærdsstaten klemt i det senmorderne samfund??? 

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2011 af Djemba (Slettet)

Moderne, mener du nok:)

Det er mange grunde. Fx globaliseringen som sætter pres på velfærdsstaten. Det at individet vinder mere frem kan også være en grund. Generelt er velfærdsstaten i det senmoderne samfund klemt fordi den er meget sårbar, da den bygger på en høj grad af tillid og samhørighed. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2011 af prustehest (Slettet)

 Det er fint at bruge begrebet sendet moderne samfund. Du kan også bruge betegnelsen det postmoderne samfund.

Mht. spørgsmålet kan der være flere sider af sagen, som du kan forholde sig til.

Velfærdsstaten er b.la. klemt ved sundhedsvæsenet f.eks.

Velfærdsstaten startede op i 1930´erne og har været under udvikling lige siden. Samtidigt har samfundet også udviklet sig, både økonomisk og politisk (ideologisk). Men et af hovedprincipperne i den universelle velfærdsmodel er, at fællesskabet igennem lov skal hjælpe ethvert individ i nød.

I det senmoderne samfund er der dog opstået problemer ved velfærdsstatens sundhedsvæsen:

1. Der opstår konstant nye behandlingsformer og disse behandlingsformer er dyrere for samfundet end tidligere (de er simpelthen mere avancerede og firmaerne der udvikler dem følger den private sektors kapitalisme)

2. Danskerne levetid er steget (Danskerne lever i gns. længere, dermed vil de være en omkostning for samfundet i længere tid)

3. Livsstilssygdomme (på samfundsplan) Danskerne spiser for dårligt og dyrker for lidt motion = oftere syge = oftere lægebesøg osv. osv. = større omkostning for samfundet

Herudover kan man også snakke om problematikken ved f.eks. dagpengesystemet (kompensationsgraden er for høj i forhold til de laveste lønninger)

Eller diskutere hvordan velfærdssamfundet lider under den danske (og generelt globalt) lavkonjunktur der maksimerer statens udgifter (velfærd i form af dagpenge osv.) og minimerer indtægterne (skat).

Skriv hvis du ikke kan bruge dette eller vil have noget andet at skrive om :)


Skriv et svar til: hvorfor er velfærdsstaten klemt i det senmorderne samfund?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.