Matematik

f''(x)

20. februar 2011 af provinsbaronen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

er der nogle der kan hjælpe mig med at differentiere f(x)=1/√(2x-1) to gange ?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har

1/f(x)2 = f(x)-2 = 2x -1 , så

-2f(x)-3·f'(x) = 2 , og

6f(x)-4·(f'(x))2 -2f(x)-3·f''(x) = 0 . Heraf fås så

f'(x) = -f(x)3 og

f''(x) = 3(f'(x))2/f(x) = 3·f(x)5


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2011 af NejTilSvampe

 brug brøkreglen

(f(x)/g(x))' = [ f'(x)*g(x) - f(x)*g'(x) ] / g(x)^2

Eller regelen for sammensatte funktioner hvor du bruger at 1/√(2x-1) = (2x-1)^-½


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2011 af mathon

eller for x > (1/2)

                  f '(x) = 1/(2√(2x-1)) · (2x-1) ' = 1/(2√(2x-1)) · 2  = 1/√(2x-1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nu er f(x) = (2x-1)-1/2 , så f'(x) = -(1/2)·(2x-1)-3/2·(2x-1)' = -(2x-1)-3/2 = -f(x)3 , jvf. #1


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. februar 2011 af mathon

sorry - fejllæsning:

                f(x) = (2x-1)-1/2

                f '(x) = -(1/2)·(2x-1)-3/2•2 = -(2x-1)-3/2 = -((2x-1)-1/2)3 = -(f(x))3

                f ''(x) = (-(f(x))3 ) ' = -3·(f(x))2·f '(x) = -3·(f(x))2·(-(f(x))3 = 3·(f(x))5 = 3·((2x-1)-1/2)5 = 3(2x-1)-5/2


Skriv et svar til: f''(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.