Matematik

tangent

21. februar 2011 af tomassongirl (Slettet)

 afgør om y= 1/5x+ 3/5

er en tangent til y=lnx

skal jeg bare differentiere lnx?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Find (aflæs) først hældningskoefficienten a for den givne linie. Find dernæst røringspunktet for den tangent til grafen for funktionen y = f(x) = ln(x) , der har hældningskoefficienten a. Hvis røringspunktet ligger på den givne linie, er denne linie tangent til grafen for f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Prøv at sætte de to y'er lig hinanden, og se, om du får et enkelt x (= et punkt tilfælles) ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er ikke tilstrækkeligt blot at afgøre, om linien skærer grafen for f(x). For eksempel skærer linien med ligningen y = -x grafen for f(x) = ln(x) i netop eet punkt; men den er på ingen måde tangent til grafen for f(x).


Svar #4
21. februar 2011 af tomassongirl (Slettet)

 det forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvilket i alt dette forstår du ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 3 har ret - det er desværre ikke så nemt som # 2.

Øv :-(


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Situationen, jeg beskrev i #3 har netop eet fælles punkt mellem linien og funktionens graf. Hvordan afgør du på dette ene grundlag, om der er tale om skæring eller røring?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Min fallerede metode gav to skæringspunkter, hvilket trods alt alligevel gav svaret på opgaven:

Der er således ingen tangenter, idet idet begge funktioner jo er voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Liniens hældning er a = 1/5 . Grafen for f(x) = ln(x) har tangenthældningen f'(x) = 1/x , så løser vi ligningen

f'(x0) = 1/5 , får vi x0 = 5 .

Grafen for f(x) = ln(x) har derfor en tangent med hældningen 1/5 i punktet (x0 , f(x0)) = (5 , ln(5)) . Det er klart, at dette punkt ikke ligger på den forelagte linie med ligningen y = (1/5)x + (3/5) , da y = (1/5)·5 + (3/5) = 8/5 ≠ ln(5) .


Skriv et svar til: tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.