Matematik

Differentialligning

24. februar 2011 af Chrestian (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Givet differentialligningen: dy/dx = -x*y^3 hvor y > 0

Bestem den løsning y = f(x), hvis graf går igennem punktet (0,3)

Hvordan gør jeg dette?

På forhånd tak. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Løs differentialligningen ved separation af de variable og bestem integrationskonstanten ud fra den givne begyndelsesbetingelse.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. februar 2011 af mathon

               -y-3·(dy/dx) = x                            som integreres med hensyn til x på begge sider

                ∫-y-3·(dy/dx)dx = ∫xdx

                ∫-y-3·dy = ∫xdx

                (1/2)y-2 = (1/2)x2 + (1/2)C

                y-2 = x2 + C                                gennem (0,3)

                3-2 = 02 + C

                C = 3-2

                y2 = (1/(x2 + 3-2)

                y = 1/√(x2 + 3-2)


Svar #3
25. februar 2011 af Chrestian (Slettet)

 Hvorfor kommer der ikke også en konstant på venstre side i linje 4?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det kunne man jo også; men forskellen mellem to arbitrære konstanter svarer jo til een arbitrær konstant, så man plejer at samle alle de arbitrære konstanter i een konstant.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.