Kemi

Stofmængde

24. februar 2011 af Imprafir (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej har lige nogle spørgsmål vedrørende to opgaver.

Der skal laves 200 mL 0,150M Na2SO4

Hvor stor en stofmængde Na2SO4(s) skal der anvendes?

Beregn massen af denne stofmængde Na2SO4(s)

Beskriv, hvordan man i praksis laver opløsningen.

Stoffet CuSO4*5H2O(s) anvendes til at lave 500mL 0,125M CuSO4.

Beregn massen af CuSO4*5H2O(s) som man skal bruge til at lave opløsningen.

Hvor stort et volumen skal man afmåle af opløsningen, hvis man skal bruge 0,00500 mol CuSO4?

Ja det er en del spørgsmål og regner heller ikke svar til alle. Jeg vil gerne have forklaret hvordan man regner nogle af de første opgaver ud og hvordan man bruger de forskellige formler.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Har du nogle formler selv? Hvilke formler kender du?


Svar #2
24. februar 2011 af Imprafir (Slettet)

Kender formlen for beregning af stofmængde ud fra mol og masse. Masse ud fra stofmængde og mol. Og mol ud fra stofmængde og masse. 

n = m/M

m = n*M

M = m/n (Er ikke sikker på denne)


Brugbart svar (2)

Svar #3
24. februar 2011 af mathon

dvs

    Na2SO4:
                    m = n·M = V·c·M = (0,200 L)·(0,150 mol/L)·(142,06 g/mol) = 4,2618 g

         


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2011 af karolinenoer (Slettet)

 "Da forsøget er udført ved 20 gr. C og P = 101,3 kPa,  bliver n=P*V/R*T = 101300*100EE-6/8,31*293 =0,00416 mol som i snit vejer 0,1705 g 

Molvægten bliver derfor: 0,2028 g/0,00416 mol 48,75 g/mol  "                 Nogle der kan hjælpe her? Min lærer har givet dette eksempel men jeg forstår ikke? Jeg skal beregne n, men kan ikke se en sammenhæng i det..                      

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. februar 2011 af mathon

  @ #4

          slutfacit bliver
                                       M = m/n = (0,1705 g) / (0,00416 mol) = 38,18 g/mol


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. februar 2011 af karolinenoer (Slettet)

 Ja men hvordan beregner han n?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2011 af mathon

@ #4

se

Vedhæftet fil:beregning_2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. februar 2011 af karolinenoer (Slettet)

 hmm hvad står V, R og T for? ...


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. februar 2011 af mathon

    V er volumen = rumfang

    R er den universelle gaskonstant   8,31451 J/(mol·K) = 8,31451 (Pa·m3)/(mol·K)

    T er den absolutte temperatur = Kelvintemperaturen 

som du bør kende fra
idealgasligningen:
                                          p·V = n·R·T

                                 


Svar #10
28. februar 2011 af Imprafir (Slettet)

Tak for alle svarene. Jeg beklager jeg ikke har svaret, da jeg ikke har fulgt med i tråden, men tak for hjælpen. Opgaven skulle være løst nu :)


Skriv et svar til: Stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.