Matematik

trekanter

25. februar 2011 af Gitse (Slettet)

Jeg ved at det er et dumt spørgsmål, men jeg er igang med at lave spørgsmål 17, eksamenssæt  2009, 12. August:

Når man har to trekanter i en enhedscirkel og plusser dem sammen hvad bliver det??

på forhånd tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Vi er sikkert en del, der sidder og spekulerer på, hvad du mener med at "plusse to trekanter sammen"

Og så ovenikøbet "i en enhedscirkel"

- Vil du prøve at forklare -på en anden måde - hvad det er, du mener ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

- Eventuelt kunne du måske vise os opgaveteksten - ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der må være tale om Opg 17 i dette eksamenssæt på uvm http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Stx/090812_opgave_matA_stx.ashx ,

men lur mig om jeg kan se nogen enhedscirkel der. Der er to retvinklede trekanter, der kan kombineres til et rektangel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 3

Jeg tror desværre (med dybeste respekt for dit opsøgende arbejde) ikke, at det er nogen af de linkede opgaver der menes.

Det er punkter, som fx. "plusse"  og "(enheds)cirkel", der ikke sandsynliggør, at opgaven er en af de omtalte . . .


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. februar 2011 af NejTilSvampe

 #4 - jeg er (med dybeste respekt (ikke sarkastisk)) ikke enig, jeg kan godt se #3's logik. Da hvis man kigger på figuren at det kan opfattes som 2 trekanter (det er her "summen" kommer ind) og en rektangel.

"Enhedscirklen" er selvfølelig malplaceret, ligesom #3 også antyder, men hvordan kan det referere til nogen anden opgave?


Svar #6
25. februar 2011 af Gitse (Slettet)

Jeg må undskylde, hvis jeg forvirrede jer.

Men, hvordan kan man bergne opgaven. Altså, skal jeg finde formlen for en trapez eller? jeg er så forvirret!


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Nu må vi have svaret:

ER det den opgave, der linkes til i  # 2 ??


Svar #8
25. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 Ja :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. februar 2011 af NejTilSvampe

 Trekantens areal T findes ved 

T = ½*g*h

g = 2cos(v) og h = 2sin(v)

T = cos(v)*sin(v)

Husk der er to trekanter.

Vedhæftet fil:figur.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

Den lodrette katete (ved B) = 2*sinv

Den vandrette katete er 2*cosv

BC = 4 + 2*2*cosv

AD = 4

Tværsnittet af "vandet" = T(v)= Trapez'et (4 + [4 + 2 *2 * cosv]) / 2 * 2 * sinv =

(4 + 2cosv) * 2*sinv = 8sinv + 4sinvcosv.
-----------------------------------
Differentiér

Sæt T'(v)= 0

Omskriv til en andengradsligning i cos (brug idiotformlen)

Kassér den løsning, der er > π/2


Svar #11
25. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 undskyld, men jeg forstår ikke hvor 8sin(v) kommer fra? alt andet forstår jeg godt!


Brugbart svar (5)

Svar #12
25. februar 2011 af mathon

       Atrapez = (1/2) · h · (a + b)                           a er den korte og b den lange af de parallelle sider

       T = Atrapez = (1/2) · (2·sin(v) · (4   +   4 + 2·(2·cos(v)))  = sin(v)·(8+4cos(v)) = 8sin(v) + 4sin(v)cos(v)

.

      T(v) = 8sin(v) + 2sin(2v)

      T '(v) = 8cos(v) + 2·cos(2v)·2 = 8cos(v) + 4·(2cos2(v) - 1) = 8cos2(v) + 8cos(v) - 4

...

benyttet er:
     2sin(v)cos(v) = sin(2v)


Brugbart svar (3)

Svar #13
25. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Trapezet her er symmetrisk omkring lodlinien i midten. Det bestårdels af et rektangel med længden 4, og hvor bredden er katete i en retvinklet trekant med hypotenuse 2 og modstående vinkel v, og dels af 2 kongruente retvinklede trekanter af den nævnte art, hvis hypotenuse er 2, og hvis kateter er 2sin(v) og 2cos(v)

Rektanglets areal er da Arekt = 4·2sin(v) , og arealet af de to trekanter er Atrek = 2·(1/2)·2sin(v)·2cos(v) .

Det samlede areal af kanalens tværsnit er da

A = Arekt + Atrek = 8sin(v) + 4sin(v)cos(v)


Brugbart svar (1)

Svar #14
25. februar 2011 af mathon

beregning af ekstremum
                                                T '(v) = 8cos2(v) + 8cos(v) - 4 = 0

sæt
           0 <  z = cos(v) < π/2

                                                8z2 + 8z - 4 = 0

                                                2z2 + 2z - 1 = 0

                                              
                                                approx(solve(2*z^2+2z-1=0,z) | z>0 and z<π/2)

                                                z = .366025

                                                vinkelmål → DEGREE
                                                v = cos-1(.366025) = 68,5º


Brugbart svar (1)

Svar #15
25. februar 2011 af mathon

#14

beregning af ekstremum
                                                T '(v) = 8cos2(v) + 8cos(v) - 4 = 0

sæt
           0 <  z = cos(v) < 1

                                                8z2 + 8z - 4 = 0

                                                2z2 + 2z - 1 = 0

                                              
                                                approx(solve(2*z^2+2z-1=0,z) | z>0 and z<π/2)

                                                z = .366025

                                                vinkelmål → DEGREE
                                                v = cos-1(.366025) = 68,5º


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. februar 2011 af Krabasken (Slettet)

# 11

De 8sinv kommer, når du ganger parentesen ud:

(4 + 2cosv) * 2*sinv = 8sinv + 4sinvcosv  ;-)


Svar #17
25. februar 2011 af Gitse (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.