Matematik

Retningsvektor

28. februar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vedhæftet 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kan vedlægge filen i .doc eller .pdf format, er der flere, der kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2011 af Yow! (Slettet)

en kugle har altså ikke nogen retningsvektor.....


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2011 af NejTilSvampe

normalvektoren til planen alpha aflæser du af ligningen for planen.

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0) = 0 

hvor normalvektoren er n = <a,b,c>

Dernæst finder du vinklen mellem normalvektoren og CP, og trækker 90 grader fra.


Svar #4
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 Så er den doc. 

Jeg mener altså at man kan finde retningsvektoren for ved hjælp af C og P - er der ingen der kender til den metode?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Fremgangsmåden i #3 er korrekt. Vektoren CP er en retningsvektor for linien gennem punkterne C og P. Man finder først vinklen mellem planens normalvektor n og CP . Den søgte vinkel er så komplementærvinklen til denne vinkel.

Og ja, man finder koordinaterne for vektoren CP ved at trække C's koordinater fra P's koordinater. Tænk på, at

CP = CO + OP = OP - OC

Stedvektorerne OC og OP har de samme koordinater som punkterne C, hhv. P .


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. marts 2011 af NejTilSvampe

 CP = CO + OP = OP - OC  kaldes indskudsreglen hvis du vil slå den op :)

Men det er nu også rimelig inuitvit i mine øjne, hvis du bare benytter  CP = (Δx:Δy) . Hvor Δx = Px - Cx og Δy = Py - Cy


Svar #7
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 #5 CO + OP = OP - OC ? 

#6 hvordan kan du se det?


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er en almindelig regel for vektorer, at AB = -BA


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2011 af NejTilSvampe

 #7 - Den kaldes bare indskudsreglen... Sådan er det bare :p

Det med delta x og delta y er noget du kan tegne dig til, det er ret vanskeligt at forklare i ord.


Svar #10
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 Jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener med delta x og y, men det går nok.


Svar #11
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 Nu skal jeg i opgaven fremstille en parameterfremstilling for linjen der skærer med planen α. Hvordan er det at jeg gør dette? er det ikke:

(x,y,z)= (2,-1,7) (punkt som linjen går igennem) + t*(1,2,-2) (planens normalvekor som er vinkelret på radius i røringspunktet) 

?


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. marts 2011 af AMelev

Den er jeg ikke helt med på. Der er da et hav af linjer, der skærer planen i et givet punkt.

Er det stadig den vedhæftede opgave, eller er det en ny? I den vedhæftede står der da ingenting om en parameterfremstilling. Du må præcicere opgaven, hvis vi skal kunne hjælpe dig.


Svar #13
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 Opgave c

Vedhæftet fil:Dokument1.doc

Brugbart svar (1)

Svar #14
01. marts 2011 af AMelev

Så er du på rette vej. Det du har skrevet er netop parameterfremstillingen for "radiuslinjen".

Benyt det til at udtrykke x, y og z ved t og indsæt disse i linjens ligning. Løs denne mht. t og indsæt t-løsningen i x, y og z, så har du skæringspunktet.


Svar #15
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 Det har jeg gjort, men når jeg sætter disse punkter ind i planens ligning giver dette ikke nul


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. marts 2011 af AMelev

Det er det forkerte punkt, du har til at indgå. Centrum, som radiuslinjen går igennem er ikke (2,-1,7) men (0,0,5).

Men det ændrer ved, at den anden linje også burde skære planen og du derfor ville får et skæringspunkt, som passede i planens ligning. At det så ikke passer i kuglens ligning, skyldes det forkerte punkt.


Svar #17
01. marts 2011 af slapdack (Slettet)

 #16

Men jeg forstår stadigt ikke det med at finde vekor CP. Det med indskudsreglen kan jeg intet finde om


Brugbart svar (0)

Svar #18
01. marts 2011 af AMelev

Indskudsreglen følger direkte på definitionen af vektoraddition.

Når du skal lægge 2 vektorer sammen, skal du jo placere "start"(O) af den anden (OP) i "spids" (CO) af den første. Summen er så fra "start" (C) af den første til "spids"(P) af den anden.

Hvis du stadig ikke kan få det til at fungere, så benyt i stedet reglen om, hvordan du beregner korrdinatsæt for en vektor mellem 2 punkter: A(a1,a2) og B(b1,b2): AB = [b1 - a1,b2 - a2].
Den må du have set, og den er netop udledt af indskudsreglen.


Skriv et svar til: Retningsvektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.