Kemi

Udbytteprocent

01. marts 2011 af elissa92

Håber, at jeg kan få hjælp.

Fremstilling af acrylonitril foregår således:

2 CH2CHCH3(g) + 2 NH3(g) + 3 O2(g) --> 2 CH2CHCN (g) + 6 H2O (g)

Opgaven lyder: Ved en syntese af acrylonitril, anvendes der 575 kg CH2CHCH3. Massen af acrylonitril
er efter endt reaktion 500 kg.

Beregn udbytteprocenten.

Jeg har gjort det på følgende måde:

Jeg benytter, at mA / MA * MB = mB

(575000 g/42,078 g/mol) * 106,118 g/mol = 2,188*106 g

Nu finder jeg udbytteprocenten: n = mpraktisk / mB * 100%

n = (0,5 g / 2,188 * 106g)  = n =  2,285 * 10-7

Hvor går det galt for mig?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Kan det tænkes, at du har beregnet den forkerte molarmasse?

Så vidt jeg kan se er den eneste forskel på CH2CHCH3 og acrylonitril CH3-gruppen og CN-gruppen.

Eftersom M(C) ≈ 12 g/mol og M(H) ≈ 1 g/mol må M(CH3) ≈ 15 g/mol. Og da M(N) ≈ 14 g/mol, virker det sært at forskellen spænder fra 42 til 106.

Ellers ser din beregningsmetode rigtig ud.


Svar #2
02. marts 2011 af elissa92

Det kan muligvis være det, der er galt.

Men jeg skal have det i procent. Hvad gør jeg så? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

  n = mpraktisk / mB * 100%

Denne formel (som du selv har skrevet) giver et resultat i procent. Du skal huske at gange med 100.


Svar #4
02. marts 2011 af elissa92

Det klart XD

Tak tak


Svar #5
03. marts 2011 af elissa92

Men jeg får altså stadig 6,896 * 105 %, hvilket er forkert.

575000g / 84,156 g/mol * 106,128 g/mol = 7,251*105g

n = (0,5g/7,251*105g) * 100% = 6,896 * 10-5 %

Forstår det slet ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Hvordan har du udregnet molarmassen?

Du finder molarmassen for de enkelte atomer i stoffet og lægger dem sammen. For acrylonitril ville det så være:

3*M(C)+3*M(H)+M(N) = M(CH2CHCN)

Og for det andet stof

3*M(C)+6*M(H) = M(CH2CHCH3)

Prøv at skrive dine mellemregninger til beregningen af disse stoffers molarmasse og angiv præcis hvilke værdier for molarmassen for hhv. carbon, hydrogen og nitrogen, du har brugt.


Svar #7
03. marts 2011 af elissa92

Okay.

M(2 CH2CHCH3) = 2 * [(3*12,01)+(8 * 1,008)] g/mol = 84.156g/mol, hvor C = 12,01 g/mol og H = 1,008 g/mol

M(2 CH2CHCN) = 2 * [(3*12,01) + (3*1,008) + 14,01] = 106,128 g/mol, hvor N = 14,01 g/mol


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Du behøver ikke at gange med 2 når du finder molarmassen, det er blot koefficienter der viser forholdet mellem antallet af stoffer i reaktionen. Derudover er der vist kun 6 H-atomer i det første stof?

Alternativt kan du prøve en anden beregningsmetode. Fx bruge formlen

m/M = n

Vha. massen af det første stof og dets molarmasse kan du finde stofmængden. Da koefficienterne er ens på CH2CHCH3 og acrylonitril, er stofmængden det samme på hver side af reaktionspilen. 

Dermed kender du n og M for acrylonitril og kan beregne massen (altså det rent teoretiske udbytte).


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. marts 2011 af mathon

                                                           C3H6                                                              C3H3

molmasser i g:                     sum({3,6}*{12.011,1.0079})                        sum({3,3,1}*{12.011,1.0079,14.007})

teoretiske ækvivalentforhold:             42.0804                                                          53.0637      

                                                              1                                                                  1.26101

aktuelle mængdeforhold:                      575                                                                500

                                                              1                                                                   0.869565
 

                         udbytte:         0.869565/1.26101 ≈ 0.69 = 69%                                                                       


Skriv et svar til: Udbytteprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.