Matematik

Differentiation

03. marts 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal have differentieret følgende funktioner:

1) Med hensyn til x:

1/(2 · √(150002502 + 150002x2)) · 2 · 150002 - 3000

2) Med hensyn til y:

1/(2 · √(40002y2 + 400021002)) · 2 · 40002y - 3000

Kan disse regnes ud vha. håndkraft?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke tale om ligninger, men om funktioner. Ja, de kan da differentieres ved håndkraft. Benyt reglen om differentiation af en sammensat funktion.


Svar #2
03. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Ja, det var ren slåfejl.

Du siger en sammensat funktion, men vi har da en brøk?


Svar #3
03. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1

Problemet er løst. Tak for hjælpen.


Svar #4
03. marts 2011 af turk89 (Slettet)

Jeg har en lidt mere kompliceret opgave, som er to ligninger med to ubekendte, hvor der indgår cos og sin:

27sin(θ) - 4xsin(θ) + 2xcos(θ)sin(θ) = 0

27xcos(θ) - 2x2cos(θ) - x2sin2(θ) + x2cos2(θ) = 0

Hvordan kan jeg løse denne type opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er lidt mere overskueligt, hvis du dividerer den første ligning med sin(θ) og den anden ligning med x:

27 -4x +2x·cos(θ) = 0

27cos(θ) -2x·cos(θ) -x·sin(θ)2 +x·cos(θ)2 = 0

Elimineres x af de to ligninger, får man ligningen

2cos(θ) + sin(θ)2 - cos(θ)2 = cos(θ)·(4 - 2cos(θ)) ,

der er en 2.-gradsligning i cos(θ)


Svar #6
03. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#5

Hvad gør du, når du siger, at du eliminerer x af de to ligninger. Dividerer du med x i begge ligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den første ligning giver

x = 27/(4 - 2·cos(θ)) , og den anden giver

x = 27·cos(θ) / (2cos(θ) + sin(θ)2 - cos(θ)2)

Sæt de to højresider lig hinanden og gang overkors.


Svar #8
03. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#7

Ja, så langt er jeg med.

Hvad kommer så efterfølgende? Kan ikke se, hvordan det sidste skal løses.


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det reduceres faktisk til en lineær ligning i cos(θ):

2cos(θ) +1 - cos(θ)2 - cos(θ)2 = 4cos(θ) - 2cos(θ)2 , eller

2cos(θ) = 1 , dvs

cos(θ) = 1/2 ⇒ θ = π/3 ∨ θ = 5π/3 ,

og dermed

x = 27/(4 - 2cos(θ)) = 27/(4 - 1) = 27/3 = 9


Svar #10
04. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#9

Hvad laver du i første linie?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jeg benytter, at sin(θ)2 = 1 - cos(θ)2 .


Svar #12
04. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#11

Tak. Det giver god mening det hele.


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nu, hvor jeg før dividerede med x og sin(θ) , skulle der jo tages det forbehold, at x ≠ 0 og sin(θ) ≠ 0 . Det ses, at x = 0 , sin(θ) = 0 også er en løsning til ligningssystemet.

Den fuldstændige løsning, med 0 ≤ θ < 2π er da

x = 0 ∧ (θ = 0 ∨ θ = π) , eller

x = 9 ∧ (θ = π/3 ∨ θ = 5π/3)


Svar #14
06. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#13

Hvorfor skulle der tages forbehold, at x ≠ 0 og sin(θ) ≠ 0?


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Fordi vi jo dividerede de to ligninger med hhv x og sin(θ) , og det forudsætter, at divisoren er ≠ 0 . Man skal så særskilt undersøge, om man derved udelukker løsninger.

Alternativt kunne vi have sat x udenfor som faktor i den ene ligning og sin(θ) udenfor i den anden, og så benytte nulreglen til at udskille det ene sæt ligninger.


Svar #16
06. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#15

Ja, det kan jeg se. Tak.


Skriv et svar til: Differentiation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.