Matematik

Halveringstid - Mat B eksamen 2008

06. marts 2011 af matthie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er løbet ind i problemer med denne ogpave:

 Massen af en klump af den radioaktive isotop Ni-63 er bestemt ved
f(t)=2e^(-0.007534t)
Hvor t er tiden (målt i år), og f(t) er massen af klumpen (målt i gram).


a) Bestem halveringstiden, og bestem, hvor mange år der går, før massen af klumpen er 0,5 g.

Ved jeg skal bruge enten: T1/2=log(1/2)/log(a) eller ln(1/2)/ln(a)

Men når jeg sætter mit tal ind (-0,007534) siger min TI-89'er bare =Error: Domain error.

Nogen som ved hvad jeg gør forkert?

På forhånden tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2011 af Argus (Slettet)

Du skal benytte den naturlige logaritme da det er den naturlige eksponentialfunktion du har med at gøre.

Husk på at forskriften er e^(-a*t). Du skal altså ikke have - med når du indsætter a. Man kan nemlig ikke tage logaritmen til et negativt tal.


Svar #2
06. marts 2011 af matthie (Slettet)

 Ahh ja :-) Nu får jeg et tal jeg kan arbejde med :)

Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Halveringstid - Mat B eksamen 2008

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.