Matematik

masteopgave

07. marts 2011 af Ibo199 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Højspændingskabel

Et højspændingskabel er ophængt mellem to master, A og B, på et skrånende terræn. Indlagt i et

koordinatsystem følger kablet tilnærmelsesvist grafen for funktionen
f (x) ??0,003x2 -1,35x +175 Dm( f )=(133; 350)

hvor x er angivet i meter (se figur 4).

Masterne står i x = 133 og i x = 350.

Terrænet følger grafen for funktionen g(x) =0,1x -10.
 

C)Beregn afstanden fra samme punkt på kablet vinkelret ned på terrænet.

forstår ikke helt denne opgave, er der nogen der kan give nogle tips til hvordan man kan regne den ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2011 af peter lind

"Højden" fra en eller anden flade til jordoverfladen er g(x). Højden fra samme flade til kablet er f(x). Afstanden fra kablet til jordoverfladen er så f(x)-g(x)


Svar #2
07. marts 2011 af Ibo199 (Slettet)

b)Omkring x = 240 ser det ud som om afstanden fra et punkt på kablet og vinkelret til
Terrænet er mindst. Beregn afstanden fra punktet (240, f (240)) lodret ned på terrænet.
f(240)=0,003x^2-1,35x+175=>0,003?·240?^2-1,35·240+175=23,8 m
g(240)=0,1·240-10=14 m
23,8 m-14 m=9,8 m
 

den her hænger sammen med opgave c, måske vil det være letter at komme med en forklaring når den er der!


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2011 af peter lind

Hvis du har regnet b) har du dermed også fattet hvad det drejer sig om. I c skal de 240m bare erstattet med x


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2011 af AMelev

Er du sikker på, der ikke står LODRET ned på terrænet? Jeg kan ikke rigtigt lide formuleringen "vinkelret NED på". Enten må det være "lodret ned" eller bare "vinkelret på".

Hvis det er LODRET, kan du se, hvis du laver graferne for de to funktioner i samme koordinatsystem, at f(x) ligger over g(x), så den lodrette aftand er f(x) - g(x), jf #1

Hvis der står VINKELRET, skal du benytte Afstand Punkt/Linje. Punktet på grafen hedder jo (x,f(x)) og linjen hedder y = 0.1x - 10 ⇔ 0.1x - y -10 = 0
 


Svar #5
07. marts 2011 af Ibo199 (Slettet)

b siger den lodret ned og i c siger den vinkelret på


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2011 af AMelev

OK - det var ikke det, du skrev, men så må det være afstand mellem punkt og linje - det er jo netop den korteste afstand, så det er vinkelret på linjen.


Svar #7
07. marts 2011 af Ibo199 (Slettet)

kan du vise hvad du mener, fordi forstår ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2011 af AMelev

Find formlen for afstand fra punkt til linje og indsæt.  Punktet ligger på f-grafen, så det hedder (x,f(x)).


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Afstanden er kortest, hvor kablet har samme hældning som terrænet, dvs. hvor f ' = g '

Beregn dette punkt P's koordinater (p,f(p))

Tilsidst bruges formlen for afstanden mellem et punkt og en linie.

Men hvis mine beregninger er rigtige bliver det godtnok et noget lavthængende kabel . . .

(Under 10 m)


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Jeg tror, der skjuler sig et eller andet i ordet "samme" i C)

Samme som hvad ????


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Her er et link til trådstarters tidligere udgave af opgaven

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=978345 

hvor spm a) om mastehøjderne blev besvaret.

I spm b) skal man så beregne afstanden fra punktet (240 , f(240)) lodret ned på terrænet. Det er så 
f(240) - g(240).

I spm c) skal man endelig beregne afstanden fra punktet (240 , f(240)) vinkelret ned på terrænet, dvs afstanden fra punktet (240 , f(240)) til linien y = g(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Nu er spørgsmålene tilsyneladende forskellige i de to udgaver af opgaven - hvad angår
Spørgsmålet om mastehøjderne er det korrekt besvaret i den gamle tråd, men har slet ikke optrådt i den nye.

Det punkt, hvor kablet er tættest på terrænet er det punkt, hvor f ' = g'.
Det giver x = 241,67. Den lodrette afstand her er f(241,67) - g(241,67) = 9,79 m

Den mindste afstand (vinkelret på terrænet) = |0,1*241,67-10-f(241,67)| / √(0,1^2+1) = |-9,791| / √(1,01) = 9,74 m

Jeg gentager: Det er sandelig et lavthængende kabel, vi har her, når man sammenliger med mastehøjderne - måske skal det strammes lidt op ? ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

De to opgaver er jo stillet af den samme trådstarter. I denne tråd er trådstarter så nået til spm c) , der jo ikke kan løses alene ud fra oplysningerne i #0. Derfor fandt jeg det relevant at henvise til den første tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

Spørgsmål C, som jeg har gennemregnet i #12, er udregnet igår ( jævnfør min slutbemærkning i # 9), hvor jeg ikke havde kendskab til den første tråd (og dermed spm. B), så jeg er ikke enig i, at det ikke kan besvares med de i # 0 foreliggende oplysninger.

Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at trådstarteren er lidt af et rodehoved mht. oplysninger - men efterhånden tror jeg da, vi er nået hele vejen rundt.

Men lavthængende - det er det sgu' ;-)


Skriv et svar til: masteopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.