Matematik

Differentialligning

08. marts 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har en opgave, som lyder:

"[...]

Suppose that the Celsius temperature at the point (x,y) in the xy-plane is T(x,y) = xsin2y, and that the distance in the xy-plane is measured in meters. A particle is moving clockwise around the circle of radius 1 meter centered at the origin at a constant rate of 2m/s.

a) How fast is the temperature experienced by the particle changing in degrees Celsius per meter at the point P(1/2,√(3/2))?

b) How fast is the temperature experienced by the particle changing in degrees Celsius per second at P?

[...]"

Jeg forstår ikke helt opgaven. Nogen, der kan give et hint?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Banen for partiklens bevægelse kan beskrives ved en parameterfremstilling, hvor man kan vælge at bruge tiden t som parameter, eller buelængden s som parameter. Idet x = x(t) og y = y(t), er dermed T = T(x(t),y(t)) en funktion af parameteren t for partiklen i denne bevægelse. Beregn dT/ds i det givne punkt P og dernæst dT/dt i det samme punkt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2011 af peter lind

Partiklen bevæger sig i en bane givet ved at den til tiden t har koordinaterne (y(t),x(t), Så den føler temperaturen T(x(t)), y(t)). På et eller andet tidspunkt t0 er den i punktet P. Til den tid og i det punkter føler den så temperaturen  T(x(t0), y(t0)). Hastigheden hvormed temperaturen ændrer sig er  dT(x(t), y(t))/dt.


Svar #3
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#1 og #2

I skriver noget om en partikel, der bevæger sig i en bane. Skal jeg opstille en ligning for denne først, eller har jeg ikke forstået det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Ja, for du skal jo betragte temperaturen T i punkter langs partiklens bane.


Svar #5
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#4

En parameterfremstilling er et udtryk, hvor man skal kende et start punkt og en retningsvektor. Er startpunktet et vilkårligt punkt så længe jeg er oven på cirklen med en radius på 1 m? F.eks. (x,y) = (1,0)? Hvad med retningsvektoren?


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. marts 2011 af peter lind

#5. Det er en parameterfremstilling for en linje, du omtaler; men der findes også parameterfremstilling for andre banekurver. Som det fremgår af opgaven bevæger partiklen sig i en jævn cirkelbevægelse. Slå op i din fysikbog, og se der hvordan sådan en bevægelse beskrives.


Svar #7
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#6

Parameterfremstillingen for en cirkel, med centrium i C(a,b), radius r og parameteren t kan skrives:

x = a + r cos(t)

y = b + r sin (t)

I mit tilfælde hedder den så:

x = 0 + cos(t)

y = 0 + sin (t)

Er det korrekt?
 


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2011 af peter lind

Det er godt nok en cirkelbevægelse; men den har ikke hastigheden 2 m/s. Du skal også lægge mærke til retningen.


Svar #9
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#8

Jeg kan ikke finde andre, der giver mening i min formelsamling. Har du et forslag?


Brugbart svar (1)

Svar #10
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Parameterefremstillingen

(x,y) = r·(cos(u),sin(u))

fremstiller en cirkel med radius r og centrum i (0,0), hvor punktet bevæger sig mod uret. Her skal du beskrive en partikel, der bevæger sig med uret. Dette kan opnås ved at benytte t = -u som parameter.


Svar #11
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#10

Det var også den jeg skrev i #7, men den opfylder åbenbart ikke hastigheden partiklen drejer med. Eller gør den det alligevel?


Brugbart svar (1)

Svar #12
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#11

nej, det gør den ikke. Men det opnår man, som jeg skrev i #10, ved at benytte t = -u som parameteren:

(x(t) , y(t)) = r·(cos(t) , -sin(t))


Svar #13
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#12

Ok, vi erstatter u med t = -u, hvilket gør at partiklen drejer med uret.

Hvordan ved du, at udtrykket tilfredsstiller hastigheden. Lad os sige hastigheden var noget meget større, ville man stadigvæk bruge det samme udtryk så?

Hvorfor har du sat sinus til at være negativ?


Brugbart svar (1)

Svar #14
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, hastigheden er ikke tilpasset endnu. Det kan du jo ændre ved at skalere parameteren til ωt.

(x(t) , y(t)) = r·(cos(ωt) , -sin(ωt))

Som jeg skrev før, fik vi partiklen til at bevæge sig med uret, ved at sætte t = -u, u = -t. Der blev her benyttet, at cos(t) er en lige funktion: cos(-t) = cos(t), og at sin(t) er en ulige funktion: sin(-t) = -sin(t) .


Svar #15
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#14

Det er så her jeg kan erstatte ω med hastigheden, er det ikke rigtigt?

Hvad er egentlig forskellen mellem "u" som du skrev først og "t" som du skriver om til?


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

t = -u vender fortegnet på tiden.


Svar #17
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#16

Ok. u og t er altså tid, men er "modsatrettet" hvis man kan sige på den måde.

Vi har nu bestemt vores parameterfremstilling. Skal hhv. x- og y-udtrykket fra parameterfremstillingen indsættes i T(x,y) funktionen, og derefter differentiere, hvor man indsætter variablen lig punktet P?


Brugbart svar (0)

Svar #18
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, når x(t) og y(t) indsættes i T(x,y) bliver T dermed en funtion af t, som så kan differentieres. Den afledede beregnes så i den værdi af parameteren t, der svarer til punktet P.


Svar #19
08. marts 2011 af turk89 (Slettet)

#18

Hvordan beregnes t som tager udgangspunkt i punktet P?


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. marts 2011 af peter lind

nej. Du skal differentiere parameterfremstillingen i #13. Det giver hastigheden som funktion af t. Find derefter længden af hastighedsvektoren. Du kan også slå op i din fysikbog.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.