Matematik

polynomiet

08. marts 2011 af sanee (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan skal jeg løse dette?

- Bestem den mindste y-værdi for andengradspolynomiet

y=x^2-20x+51


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2011 af Anxyous (Slettet)

 Den højeste koefficient er positiv, hvorfor grenene vender opad. Derfor kan du beregne toppunktets 2. koordinat, og dette kan gøres på flere måder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Parablen for funktionen er "opadvendt", dvs. den har et minimum.

Du kan bestemme den mindste y-værdi på mindst to måder:

1) Beregne den. Sæt f'(x) = 0 og isoler for x (idet du finder den x-koordinat hvor hældningen er 0, altså her minimum). Du sætter så x-værdien ind i funktionen og får y-værdien.

Du kan evt. verificere med hældningen før/efter det beregnede ekstremum, for at vise at det er et minimum.

2) Tegne grafen og aflæse punktet i minimum.

En god ide er at beregne den, og så bekræfte vha. en tegning af grafen.


Svar #3
08. marts 2011 af sanee (Slettet)

Har du et forslag til hvad jeg evt kunne gøre?

hvad skal jeg starte med at finde og har du formlen?

d=b^2-4a*c   Jeg har denne formel skal jeg bruge den?


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2011 af mathon

eller
              x2 - 20x + 51 =  (x-10)2 - 100 + 51  = (x-10)2 - 49
   med
              minimum for x = 10
     
  


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #3

Du kunne evt. også bruge toppunktsformlen: (-b/2a, -d/4a) er koordinaterne til andengradspolynomiets toppunkt. Dermed må (-d/4a) være y-koordinaten.

Men det vil klart være en fordel at understøtte det grafisk, frem for kun at beregne det!


Svar #6
08. marts 2011 af sanee (Slettet)

hvordan finder man ud af at minimum for x = 10


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. marts 2011 af mathon

                 (x-10)2 ≥ 0


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Rødderne i polynomiet x2 -20x +51 ses at være x = 3 og x = 17 . Toppunktets x-koordinat er netop midt mellem de to rødder, altså x = (3+17)/2 = 10 .


Svar #9
08. marts 2011 af sanee (Slettet)

hvorfra ved du at x=3 og x=17 :S


Skriv et svar til: polynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.