Matematik

Hvordan finder man højden i en trekant?

09. marts 2011 af KarinaLarsen (Slettet)

Hej

Jeg skal finde højden i en trekant med sidelængderne a = 42,1 m. b = 16 m. c = 45 m

Er der nogen der kan hjælpe mig med, hvordan man finder højden i trekanten ? (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2011 af peter lind

Du skal først og fremmest lave en tegning af trekanten med højden. Den behøver ikke at være nøjagtig. Find vinklerne i trekanten ved brug af cosinusrelationerne. Af tegningen kan du nu se at højden sammen med en af siderne udgør en retvinklet trekant, hvor du kender en side og 2 vinkler. Brug reglerne for trigonometriske funktioner i en retvinklet trekant til at finde højden. Præcis hvilken vinkler og sider du skal bruge er afhængig af hvilken højde, det drejer sig om.


Svar #2
09. marts 2011 af KarinaLarsen (Slettet)

Okay, mange tak (:


Brugbart svar (2)

Svar #3
09. marts 2011 af mathon

                  T = (1/4)·√(452 - (42,1-16)2) • √((42,1+16)2 - 452))

                  2T = (1/2)·√(452 - (42,1-16)2) • √((42,1+16)2 - 452)) ≈ 673,598

    og
                  h1,2,3 = 2T/g1,2,3

                                     • h1 = 673,598/45    ≈ 15,0 

                                     • h2 = 673,598/42,1 ≈ 16,0

                                     • h3 = 673,598/16    ≈ 42,1


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2011 af BabseBritta (Slettet)

Hvad med bare at dele trekanten, så du kan bruge pythagoras' sætninge?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 3

Kan det afsløres, hvad det er for en formel, du anvender i 1. linie - ?

Jeg tror, vi er mánge, der gerne vil forstå det tal-orgie ;-)


Brugbart svar (4)

Svar #6
09. marts 2011 af mathon

                     alment
                                        T = (1/4)·√(a2 - (b-c)2) • √((b+c)2 - a2))

                                        T = (1/4)·√(b2 - (a-c)2) • √((a+c)2 - b2))

                                        T = (1/4)·√(c2 - (a-b)2) • √((a+b)2 - c2))


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Ikke mærkeligt, jeg undredes - jeg har aldrig set den formel før.

Da den ikke findes nogen af de forventede steder, vil du så oplyse, hvor den kan ses  (evt. udledningen) - ?

På forhånd tak -


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2011 af mathon

                       Tjek den med Herons formel


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. marts 2011 af mathon

                    s = (45 + 42,1 +16)/2  = 51,55

                    s-45 = 6,55

                    s - 42,1 = 9,45

                    s - 16 = 35,55

                    2T = 2·√(s·(s-a)·(s-b)·(s-c)) = 673,598


     
          
                   


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

# 9

Selvfølgelig -

Det er så længe siden, jeg har brugt den formel, så den var næsten glemt (sig det ikke til Heron).

Men det havde været rigtig godt for os alle, hvis du lige havde nævnt navnet i # 3.

Tak ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. marts 2011 af mathon

se udledning:
 

Vedhæftet fil:bevis_1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2011 af mathon

samt vinkelomskrivning

Vedhæftet fil:bevis_2.doc

Brugbart svar (0)

Svar #13
01. april 2011 af sexym (Slettet)

Udnytter lige muligheden til at spørge om hvordan man finder højden hvis man ved at i en trekant
Er A = 30 grader, og C = 90 grader. a = 11,5, b = 20, c = 23
er det a2 + b2 = c2, og derefter skal man tage kvadratroden af resultatet også har man fået højden ?? eller
 


Brugbart svar (1)

Svar #14
01. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 13

Kald hc's fodpunkt på c for D


Betragt trekant ADC
 

Vinkel ACD er 90-30=60 grader
 

hc=BD=AC*cos(60)=20*cos(60)


Brugbart svar (2)

Svar #15
02. april 2011 af mathon

@ #13:

der er noget inkonsistent i dine oplysninger

                                                                   a2               b2                  c2

                                                               11,52             202                232

                                                              132,25     +    400               529

                                                                        532,025                    529

                                                             a2 + b2 ≠  c2        hvilket ikke er tilfældet i en trekant, hvor C = 90º


Brugbart svar (1)

Svar #16
03. april 2011 af sexym (Slettet)

Okay, gode svar. tusinde tak for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. juni 2016 af fan69 (Slettet)

undskyld jeg går stadigvæk i folkeskolen, kan du forklare, uden det er for kompliceret!!! det hele giver ikke mening for mig!!!! jeg vil bare find højden på den simpleste mode:-) hjæææælp mig nu!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #18
12. juni 2016 af peter lind

Det simpleste er omtalt i #1; men det forudsætter at du kender cosinusrelationerne. I beregninger med generelle trekanter skal du kunde nogle elementære formler, hvor cosinusrelationerne er en af dem


Brugbart svar (0)

Svar #19
13. juni 2016 af mathon

eller ligningssystemerne:
                                                \begin{Bmatrix} {h_c}^2+x^2=16^2\\ {h_c}^2+(45-x)^2=42{,}1^2\\h_c>0 \;\; \; \; \; \; \; 0<x<45\end{Bmatrix}   

                                                \begin{Bmatrix} {h_b}^2+x^2=42{,}1^2\\ {h_b}^2+(16-x)^2=45^2\\h_b>0 \;\; \; \; \; \; \; 0<x<16 \end{Bmatrix}

                                                \begin{Bmatrix} {h_a}^2+x^2=16^2\\ {h_a}^2+(42{,}1-x)^2=45^2\\h_a>0 \;\; \; \; \; \; \; 0<x<42{,}1 \end{Bmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #20
13. juni 2016 af mathon

med anvendelse af vinkler:

                                            \angle A=\cos^{-1}\left ( \frac{16^2+45^2-42{,}1^2}{2\cdot 16\cdot 45} \right )

                                            \angle B=\cos^{-1}\left ( \frac{42{,}1^2+45^2-16^2}{2\cdot 42{,}1\cdot 45} \right )

                                            \angle C=\cos^{-1}\left ( \frac{42{,}1^2+16^2-45^2}{2\cdot 42{,}1\cdot 16} \right )


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.