Kemi

Kalksalpeter mængdeberegning

12. marts 2011 af Bøllemis123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej håber nogle kan hjælpe mig med dette:

Kalksalpeter , Ca(NO3)2, anvendes til gødning.

A. Bestemmelse af hvor mange masse % N kalksalpeter indeholder:

masse % N = mN / mCa(NO3)2  * 100 %   = 2 * 14,00674 mol  /  164,0879 mol   * 100 %  = 17,7 %

Kalksalpeter fremstilles ved at behandle kalk, CaCO3, med salpetersyre:

CaCO3 (s)  + 2HNO3 (aq)  -----> Ca(NO3)2 (s)   + CO2 (g)  + H2O (l)

B.   Bestemmelse af massen af den mængde HNO3 (salpetersyre), der teoretisk skal bruges til fremstilling af 10 kg Ca(NO3)2:

Jeg har gjort således:

[Ca(NO3)2] = 164,0879 g/mol  /  10000 g  = 0,0164 mol

Og da man ud fra reaktionsskemaet kan udlede, at Ca(NO3)2 og HNO3 reagerer 1 : 2 må massen af den mængde HNO3, der teoretisk skal bruges til at fremstille 10 kg Ca(NO3)2 være:

[HNO3] = 2  *   c(Ca(NO3)2)  = 0.0164 mol * 2  = 0,0328 mol

Er ovenstående opgave B. rigtig?

Og vil samtidig hører om der er en der kan hjælpe mig med den næste opgave:

C. Bestemmelse af volumenet af den mængde CO2 (g), der afgives ved fremstillingen, idet temperaturen er 48 grader C, og trykket er 1,015 bar?


Brugbart svar (3)

Svar #1
12. marts 2011 af kuerten15

Det ser rigtigt nok ud.

Mht. C) så skal du beregne stofmængden af den dannede CO2 (g) og herefter anvender du idealgasloven for at bestemme volumenet.


Svar #2
12. marts 2011 af Bøllemis123 (Slettet)

okay tak for dit svar (-:, dvs. at jeg skal bruge formlen n = c * V ikke også? Men har lidt problemer med at komme videre herfra, har du evt. mulighed for at hjælpe mig yderligere, så vil jeg blive utrolig glad! (-:


Brugbart svar (2)

Svar #3
13. marts 2011 af kuerten15

Nej, Du skal anvende idealgasloven.

p * V = n * R * T

Du kan se i reaktionsskemaet, hvor meget CO2 (g) der dannes, når du allerede har beregnet stofmængden af Ca(NO3)2.


Svar #4
13. marts 2011 af Bøllemis123 (Slettet)

Arh okay, har fundet ud af det nu, tak for din hjælp! (-:


Skriv et svar til: Kalksalpeter mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.