Kemi

Lidt hjælp ønskes..

13. marts 2011 af Lærke20 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 
Ved titrering af Fe2+ med permanganat, MnO4-, i sur opløsning forløber følgende reaktion:
Fe2+ (aq) +MnO4-(aq) --> Fe3+ (aq)+Mn2+(aq)


a) Afstem reaktionsskemaet


b) Beregn ΔG? for reaktionen ved 25 °C


c) Beregn reaktionens ligevægtskonstant ved 25 °C


Det er afgørende for titreringens pålidelighed, at praktisk taget alle jern(II)ioner har reageret , før der indstiller sig ligevægt. Her har pH-værdien stor betydning.


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 a) der haves en redox reaktion, så brug den fremgangsmåde i er blevet undervist i for redox reaktioner

b)  ΔG beregnes på samme måde som enthalpi og entropi ved tabel opslag udfra  ΔG (produkter) - ΔG (reaktanter)

c) ligevægtskonstanten kan beregnes når den fri energi er kendt

           exp(- ΔG/(R*T))


Svar #2
14. marts 2011 af Lærke20 (Slettet)

 Jeg har lavet a)

b) hvilken formel skal jeg bruge ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
14. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Som jeg har skrevet er gibbs fri energi = gibbs fri energi af produkterne - gibbs fri energi af reaktanterne.

Gibbs fri energi af de enkelte stoffer kan findes ved tabel opslag, på samme måde som enthalpi og entropi værdier


Svar #4
14. marts 2011 af Lærke20 (Slettet)

 Kan du vise mig hvordan man regner b) og c) ud ??

jeg skal egentlig bare bruge det til min årsprøve... mangler at beregne mange opgaver :S

så det vil være en hjælp hvis du vil vise hvordan de to opgaver skal regnes... så kan jeg prøve mig frem til de andre.. 


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Jeg har desværre ikke været i stand til at finde hverken gibbs fri energi eller enthalpi + entropi værdier.

Hvilken den også kan beregnes ud fra via formlen

G = H - T*S

G: Gibbs fri energi

H: enthalpi

S: entropi

T: Temperatur i Kelvin

Så dette er fuldstændig tilfældigt lavede værdier for at illustere

Fe2+: 50

Fe3+: 70

MnO4-: 100

Mn2+: 50

H20: 20

H+: 35

Finder Gibbs fri energi for reaktanter først

5*Fe2+ + 1*MnO4- + 8H+ = 5*50 + 1*100 + 8*35 = 630

Finder nu for produkter: 

5*Fe3+ + Mn2+ + 4*H20 = 5*70 + 1* 50 + 4*20 = 480

Så gibbs fri energi for reaktionen bliver

produkter - reaktanter = 480 - 630 = -150, når gibbs fri energi er mindre end 0 er det en spontan reaktion

c) Vi indsætter nu den fundne værdi for Gibbs fri energi

K = exp(- ΔG/(R*T)) = exp(150/(8,3145*298) = 1,06

Her er benyttet gaskonstanten i enheden J/(mol*K) denne skal naturligvis passe med den der gælder for Gibbs fri energi


Svar #6
15. marts 2011 af Lærke20 (Slettet)

 Hvor finder du disse tal:

Fe2+: 50

Fe3+: 70

MnO4-: 100

Mn2+: 50

H20: 20

H+: 35


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. marts 2011 af Mifner (Slettet)

 Som jeg sagde så havde jeg ikke noget tabel værk indeholdende værdier så jeg lavede værdier for at illustrere beregningerne.

Jeg mindes at der i forbindelse med fysik/kemi undervisning bliver udleveret et opslagsværk med en masse forskellige informationer i, heri bør også findes entropi, enthalpi og gibbs fri energi værdier.

Jeg kan desværre ikke huske opslagsværkets navn.


Brugbart svar (2)

Svar #8
15. marts 2011 af Ctina18 (Slettet)

 Okaaay ;) nu er jeg med..

mange taak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Lidt hjælp ønskes..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.