Matematik

Kan I regne den ud???

14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

Hey guys, har et problem kan i hjælpe mig med denne opgave - den er virkelig svær!

Visse alarmer benytter Americicum isotop, Am-241, henfalder ved alfa henfald. Halveringstid = 433 år. Kilden indeholder 2,9*10^-9 gram af isotop. Jeg beskæftiger mig med A(t) = A0 * e-k*t

1. Beregn antal mol af isotop? Jeg har selv ingen anelse om hvordan man kan beregne denne

2. Beregn så antallet af Americumkerner i kilden. Hint: i et mol er der 6,022*10^23 kerner. Mit bud: Hvis vi antager at antallet af mol i isotop er x, er det så ikke bare 6,022*10^23 * x ??

3. Angiv kildens aktivitet? Hvordan gøres dette? Mit gæt: Det du får i opgave 2 kaldes x, så gælder: x * e-0,001601 hvor 0,001601 er konstanten, som jeg har beregnet. Passet dette?

4. Hvor stor er aktivitet efter 25 år. Mit bud: : x * e-0,001601*25

Kan i hjælpe mig, har virkelig prøvet og givet mine bud, hvis de ikke passer, kan I så forklare? TAK PÅ FORHÅND.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2011 af peter lind

1) brug 1 mol  er 241 g

2 ja

3) Du har N(t) = N0e-kt , hvor N er antal kerner. Aktiviteten er dN/dt


Svar #2
14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

1) Hvordan kommer du frem til at 1 mol er 241 gram? Det er vel ikke bare antallet af protoner og neutroner?

2) WOHO :D

3) Hvad får du, hvis du benytter dN/dt?


Svar #3
14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

3) Har fundet en løsning , hvor

A(t) = k * N :)

Det giver det samme som hvis man benytter dN/dt


Svar #4
14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

Kan du fortælle mig hvordan du kom frem til 241 g, så har jeg løst alle opgaverne ;)


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2011 af peter lind

#2 1 mol er lig det antal gram som atommassen angiver og atommassen er 241

#3 ja


Svar #6
14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

#5 Når... det har jeg lært i kemi!

Mange gange TAK for din hjælp.

KAN DU HJÆLPE MED DENNE:

Jeg skal bestemme en klippens alder, og jeg har halveringstiden. Jeg ved at den benytter en K-40/Ar-40 metode - henfalder ved betaplus. Jeg ved også at Ar-40 kernerne er 10,3 s¨meget om K-40 kernerne, og har derved regnet mig frem til at K-40 er 9,70874 % af blandingen. MEn er helt lost, hvordan kan jeg beregne alderen? Er det en formel eler lign?


Svar #7
14. marts 2011 af StartPS (Slettet)

Hej Peter!

KAn du ikke hjælpe med dene?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2011 af peter lind

Jeg kan ikke helt forstå din tekst. Generelt har du et radioaktivt stof, som henfalder. Man skal finde frem til hvor meget der var oprindeligt. I kulstof 14 metoden er det organisk materiale i live i kontakt med atmosfæren og andelen er derfor den samme som i atmosfæren, Da man kender den har man den, har man dermed den oprindelige mængde. En anden mulighed er at se på hvor meget der af henfaldsprodukterne. Jeg ved ikke hvad du har. Hvis du kender halveringstiden T vil antal af kerner efter tiden t være givet ved N(t) = N0(½)t/T Andelen der er tilbage er så N(t)/N(0) = (½)t/T


Skriv et svar til: Kan I regne den ud???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.