Fysik
Spørgsmål til Halveringstid for Pa-234
Hej alle sammen.
Jeg sidder med en opgave som volder mig lidt problemer. Jeg har prøvet mig frem, men kommer ikke rigtig frem til noget. Det drejer sig om følgende opgave:
"- Bestem arealet under et udvalgt udsnit af (t,A)-grafen fra forsøget "halveringstid for Pa-234” med henblik på en diskussion af, hvordan integralregning kan anvendes til at bestemme antallet af kerner, der henfalder i et bestemt tidsrum."
Jeg har fået noget datamateriale fra et forsøg, hvor man skulle beregne halveringstiden for Pa-234. Jeg har fået de korrigerede tælletal, og skal arbejde med dem. Som det forlyder i opgaven, skal jeg bestemme arealet under et udvalgt afsnit af (t,A)-grafen.
Jeg ville umiddelbart mene, at jeg skulle plotte dataerne ind i excel og derved vil jeg få en graf, med en funktionsforskrift. Jeg skal derefter beregne arealet via integralregning, men jeg kan ikke rigtig komme videre da jeg ikke kender intervallet - altså endepunkterne i intervallet. .
Og så ved jeg heller ikke rigtig hvordan integralregning kan anvendes til bestemmelse af antallet af kerner, der henfalder i et bestemt tidsrum. Nogen der ved hvad der generelt gælder her?
Nogen som kan hjælpe mig? Ville jeg virkelig sætte pris på, da det haster og er en vigtig opgave! tak på forhånd :)
Svar #1
15. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)
Du skal selv finde på intervalendepunkter; det er det der menes med "et udvalgt afsnit".
Mht. antallet af kerner, der henfalder i et bestemt tidsrum, svarer det til henfald/s, altså aktiviteten. Din nuværende graf viser aktiviteten (h/s) som funktion af tiden (s), altså h/s/s, så når du integrerer den, får du aktiviteten (h/s), hvilket er det du skal finde.
Hvis du har styr på differentialregningen, hjælper det også at tænke den anden vej. Hvis du har en graf, der viser antal henfald pr. sekund, og du integrerer den, får du ændringen, altså henfald pr. sekund, pr tid (altså pr. sekund).
Jeg er ikke helt sikker på om ovenstående afsnit gav mening, men hvis du forstår hvad du får ud af en funktion, når du differentierer den, burde det være nogenlunde forståeligt.
Svar #2
15. marts 2011 af peter lind
" Bestem arealet under et udvalgt udsnit af (t,A)-grafen fra forsøget " Med mindre, der ikke står nærmere, må det fortolkes derhen, at du selv må vælge intervallet.
A = - dN/dt hvor N er antal kerner. -tegnet hentyder til at antallet af kerner aftager. De kerner der forsvinder er så dem, der henfalder. Antal henfaldne kerner er så ΔN = -∫A(t)dt hvor integralet skal udregnes i det tidsinterval du har valgt.
I praksis skal du nok inddele tiden i intervaller med samme længde Δt, hvor du så tæller antal henfald Δn. Aktiviteten er så
A= Δn/Δt. Arealerne i hvert interval er så A*Δt = Δn, hvor du så ved at summere arealerne under intervallerne får det totale anttal henfald. Det er ikke givet du skal integrere. Det er sikkert nemmere bare direkte at beregne arealerne ud fra grafikken.
Svar #3
15. marts 2011 af PabloH (Slettet)
Hmm. Jeg har jo fået nogle data, og i opgaveformuleringen bliver jeg bedt om at bestemme arealet under er udvalgt afsnit. Så tænkte jeg på, om jeg ikke selv kan vælge mine endepunkter i form af nogle x-værdier. Mine x-værdier er så tiden. Kan jeg så ikke bare tage fx. fra 10 sek til 40 sek som intervallet? Så altså bestemme min funktionsforskrift via eksponentiel regression, bestemme stamfunktionen og finde arealet ved at finde det bestemte integral - altså arealet.
Eller er det helt ude i skoven??
Svar #5
15. marts 2011 af PabloH (Slettet)
Ok, super :)
- Analyser datamaterialet fra forsøget ”halveringstid for Pa- 234” og diskuter anvendeligheden af den benyttede model (begrænsninger, overensstemmelser med teorien og lignende).
Kan I også svare på hvad man helt præcist går ind og gøre, når man skal analysere noget datamateriale? Og hvad der menes, med at man skal diskutere anveligheden af den benyttede model (begrænsninger osv).
Jeg går ud fra, at med den benyttede model mener henfaldsloven?
Svar #6
16. marts 2011 af mathon
"- Bestem arealet under et udvalgt udsnit af (t,A)-grafen fra forsøget "halveringstid for Pa-234” med henblik på en diskussion af, hvordan integralregning kan anvendes til at bestemme antallet af kerner, der henfalder i et bestemt tidsrum."
.
0∫t A(t)dt = 0∫t -(dN/dt)dt = -0∫tdN = -[N(t)]0t = -(N(t)-N(0)) = -(N-No) = -ΔN = |ΔN|
Svar #7
24. april 2017 af math862a (Slettet)
#6"- Bestem arealet under et udvalgt udsnit af (t,A)-grafen fra forsøget "halveringstid for Pa-234” med henblik på en diskussion af, hvordan integralregning kan anvendes til at bestemme antallet af kerner, der henfalder i et bestemt tidsrum."
.
0∫t A(t)dt = 0∫t -(dN/dt)dt = -0∫tdN = -[N(t)]0t = -(N(t)-N(0)) = -(N-No) = -ΔN = |ΔN|
Kan du uddybe dette??
Skriv et svar til: Spørgsmål til Halveringstid for Pa-234
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
