Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)

investeringens nettobetalingsstrøm

16. marts 2011 af jaah88 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

PORTEFØLJEOPGAVE I INVESTERINGSTEORI

En virksomhed overvejer at investere i et nyt IT-system, som skal forbedre effektiviteten i de administrative funktioner.
I den allerede gennemførte foranalyse (beslutningsgrundlag)er der fremskaffet følgende tal, som kan henføres til den planlagte investering:
Foranalyse 1,6 mio. kr.
Købspris 14,5 mio. kr.
Driftsomkostninger 1. år 2,4 mio. kr.
Service/vedligeholdelse 1. år 1,1 mio. kr.
Driftsomkostningerne falder med 10 % årligt, mens service/vedligeholdelse stiger med 15 % pr. år. Besparelserne er beregnet i antal medarbejdere, hvis ’pris’ er sat til 565.000 kr. pr. styk pr. år i hele perioden. Virksomhedens investeringspolitik har en tidshorisont på 4 år, og besparelserne i antal personer er det første år 8 personer og henholdsvis 7, 6 og 5 i de efterfølgende år, således at syste-met ultimo år 4 har reduceret medarbejderstaben med i alt 26 personer.
 

SPØRGSMÅL 1
Opstil investeringens nettobetalingsstrøm (i forholdsvis runde tal).
 

SPØRGSMÅL 2
Er investeringen fordelagtig med virksomhedens kalkulationsrentefod på 20 %?
 

SPØRGSMÅL 3
Hvad er investeringens interne rentefod?
 

SPØRGSMÅL 4
Hvad er investeringens pay-back tid?
 

SPØRGSMÅL 5
Hvad nu hvis tidshorisonten i stedet er 5 år og der ikke sker yderligere reduktion i ansatte?
Hvilken anbefaling (med begrundelse) vil du give virksomheden?
 

SPØRGSMÅL 6
En anden virksomhed overvejer forskellige priser på et produkt. Omsætningen vil naturligvis afhænge af den fastsatte pris. Her er virksomhedens forventede omsætning og omkostninger ved forskellige priser:


Pris(kr./stk) Omsætning(antal (1000) Variable omkostninger (kr./stk) Faste omkost-ninger (mio. kr.) Ekstra markeds-føring (mio. kr.)
150 2000 65 75
160 1850 63 75 5
170 1700 61 75 15
180 1550 59 75 20

Hvilken pris skal virksomheden vælge?


Brugbart svar (4)

Svar #1
17. marts 2011 af emul0c

Hvilken del af det er det du ikke kan finde ud af?


Svar #2
18. marts 2011 af jaah88 (Slettet)

hej. tak for svaret.

men sådan set det hele, men vi kunne evt starte med det første del?:)


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. april 2011 af emul0c

Lad os starte med den første så:

Nettobetalingsstrøm, her skriver du ind år for år hvad der er at udgifter og indtægter. Dvs. år nul (første år) har virksomheden en udgift på foranalyse, købspris, driftsomkostninger, service/vedligeholdelse, derudover har de en besparelse på 8 medarbejerede (8 * 565.000 kr.).
Alt dette lægger du sammen.

Du gør så det samme for år 2, 3 og 4 (husk at trække 10% fra driftsomkostningerne og læg 15% til service/vedligeholdelse, samt bruge de rigtige antal besparelser på medarbejere).


Spørgsmål 2:

Du skal nu finde nutidsværdien af betalingsstrømmen. Da du ved renten er 20%, så kan du tilbagediskontere betalingsstrømmene til år nul (første år er allerede nutidsværdi), dvs. at du tilbagediskonterer år 2 ved at gange med 1/(1,2)1, år 3 ved at gange med 1/1,22, osv.

Når du har fundet nutidsværdien af alle beløbene, så kan du summere dem og se hvad resultatet er. Er det større end nul = godt projekt. Mindre end nul = dårligt projekt.


Spørgsmål 3:

Her skal du finde den rente, hvor nutidsværdien af alle investeringerne = 0.


Spørgmål 4:

Hvor lang tid går der før investeringen har betalt sig selv tilbage? (efter første, andet, tredje eller fjerde år?)


Spørgsmål 5:

Her lægger du endnu et år til på samme måde som til år 4, men denne gang lægger du ikke besparelserne til. Du regner så på ny den summerede nutidsværdi. Er den større end nul = godt projekt, mindre end nul = dårligt projekt.


Svar #4
01. april 2011 af jaah88 (Slettet)

TAKKER MEGET FOR HJÆLPEN:)


Skriv et svar til: investeringens nettobetalingsstrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.