Matematik

isolere y fra 2x+y-6=0

16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

ja som overskriften siger. 

jeg vil gerne isolere y fra ovenstående ligning. 

kan det passe 

y = 2x-y 

men y bliver vel negativ? :S 

altså opgaven går ud på at finde ud af om en cirkel med punktet (-2,1) og r = 5 skærer 

3x+y-6=0

og jeg indsætter x og y i ligningen og konkludere at lingingen ikke skærer cirkelen. 

nu vil jeg kontrollere med at tegne cirkel og ligning i samme koordinatsystem


Svar #1
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

måske skal vi isolere y sådan at vi flytter det andet over på den anden side, istedet for at flytte y? 

så forbliver y positiv 

altså

y=-2x+6 

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

2x+y-6=0 <=> 2x + y = 6 <=> y = -2x + 6


Svar #3
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, tak, men når jeg tegner den så går den igennem cirkelen. 

og det skulle det jo ikke helst. 

altså at den går igennem cirkelen, er det det samme som at den skærer cirkelen? 


Svar #4
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

kan du hjælpe med det? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hvorfor skulle den helst ikke det?

Og ja.


Svar #6
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

fordi den skal ikke skære cirkelen efter vores beregninger: 

2*x+y-6=0

2*(-2)+1-6 = -9 

og i skitsen går den igennem cirkelen - er det ikke det samme som at den skærer? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hva?

Beregn afstanden d mellem centrum og linjen ud fra d = |y1-(a*x1+b)| / sqrt(1+a2) Hvis afstanden er under 5, så skærer linjen cirklen. Er afstanden præcis 5 så tangerer linjen cirklen. Er afstanden over 5 så rører de linjen og cirklen ikke hinanden.


Svar #8
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

ok, så har jeg misforstået opgaven. 

troede man bare kunne indsætte de to punkter fra centrum i x og y pladsen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Den går ikke, da de som sådan intet har med hinanden at gøre.

Forresten godt du laver en skitse, men pas på at den ikke ender med at forvirre dig.


Svar #10
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg skal lave skitsen som kontrol. 

men jeg kan ikke se det formel for beregning af afstand, som du har skrevet i mine noter :( 

jeg har denne: 

dist(a,P(x,y,z)=|a*x+b*y+c*z+d / |sqrt(a2+b2+c2)

i vores tilffælde ser vi bort fra z og c så 

dist(a,P(x,y)=|a*x+b*y+d / |sqrt(a2+b2)

er det det samme som det du skriver eller? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Jeg er lidt i tvivl om, hvorfor du hiver en formel for rumgeometri frem. Men såfremt linjen er på form ax + by + c = 0, så passer den formel du skriver (der findes i hvert fald noget lignende)


Svar #12
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

jamen hvor kommer den formel du har fra? 

den er lidt nemmere synes jeg. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Den kommer fra en almindelig matematikbog og gælder hvis din linje er på formen y = ax+b



Svar #14
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, godt nok har ligningen ikke den formel, men det kan vi jo hurtig lave den om til ved at isolere y. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

...og det har vi gjort (det gjorde jeg som det første), og det er også derfor jeg giver dig netop den formel :)


Svar #16
16. marts 2011 af hjæææælp (Slettet)

det endte med at jeg brugte den formel, som jeg fandt frem, da afstanden passer bedst til den, når jeg måler i skitsen. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. marts 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Hva? Afstanden passer bedst til den? Det skal helst give det samme :)



Brugbart svar (0)

Svar #18
17. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt liniens ligning på formen ax + by + c = 0 .

Afstanden fra et punkt (x0 , y0) til linien er da

d(l , (x0,y0)) = |ax0 + by0 + c| / √(a2 + b2) ,

ganske analogt til formlen for afstanden fra et punkt til en plan i 3 dimensioner.

Indsætter vi nu (x0,y0) = (-2 , 1) i den normerede ligning for linien 2x +y -6 = 0, får vi

d(l , (-2,1)) = |2·(-2) + 1·1 -6|/√(22 + 12) = |-9|/√5 = 9/√5 = (9/5)√5 < 5 , da 32 < 53/2 , da 34 < 53 (81 < 125) .

Altså skærer linien cirklen i to punkter.


Skriv et svar til: isolere y fra 2x+y-6=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.