Matematik

Rentesregning

17. marts 2011 af klara1013 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg kan simpelthen ikke hitte ud hvilken/hvilke formler jeg skal benytte for at løse denne opgave!

Håber I kan hjælpe mig.

Tak på forhånd (opgaven er vedhæftet) - Klara. :-)

Vedhæftet fil: Opgave 1.doc

Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2011 af emul0c

Opgave 1.A

Det er vel bare at se hvor mange perioder der er imellem 1. januar 2006 og 1. juli 2009; hvilket er 14 terminer.

Du ved så at det er 25.000 placeret til 1% i 14 terminer = 25.000 * 1,0114. Derefter lægger du så de 12.000 til. Hvilket resultat får du så?


Opgave 1.B

Her skal du bruge annuitetsformlen som lyder:

PV = Y * ( (1-(1+r)^-n ) / r )

Hvor Y = ydelsen, r = renten, n = antal terminer.
PV er nutidsværdien (de ca. 40.000).

Så kan du selv rykke lidt rundt så du får Y på den anden side af lighedstegnet (det er Y du skal regne).


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

a) Fra 1/1-06 til 1/7-09 er der 14 kvartaler. Med rentes rente står der så K14 = 25.000·(1 + r)14, hvor r jo er 1%.

Hertil skal lægges 12.000 kr.

b) Her skylder banken Carsten beløbet. Kald det K0. Ændringen i bankens gæld fra termin i-1 til termin i er givet ved

Ki = (Ki-1)·(1 - r) - U    (*)

hvor r er 0,1%, og U = den ubekendte ydelse.

Jeg kan ikke lige finde en formel for Kn, som skal være nul; men måske kan du. Ellers er du nødt til at sætte det op i et Excel regneark med et særligt felt for U, og med 51 rækker fra 0 til 50. Du skal replikere formlen (*) hele vejen ned. r og U skal ikke ændres ($-tegn). Så kan du regulere på U og lade Excel regne arket igennem hver gang. Når K50 er nul, er du færdig og har fundet værdien for U.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2011 af TorbenA (Slettet)

#1

Jeg synes ikke, det er en annuitet, fordi afdraget er konstant (fast). I en annuitet er rente + afdrag konstant. Så kan annuitetsformlen ikke bruges.


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. marts 2011 af emul0c

#3

Det er lige netop en annuitet - bare "modsat" end hvad man normalt ville gøre.

Lad os tage et eksempel:
Normal ville man skylde banken f.eks. 1.000 kroner, som vokser med en rente på f.eks. 10%. Heraf betaler du et fast månedligt afdrag (afdrag + renter).

I ovenstående eksempel har vi det komplet modsatte; her er det banken der skylder dig penge og skal afdrage med et fast månedligt beløb (rente + afdrag), hvor din rentetilskrivning er de 0,1%.

Så det er fuldstændig det samme som en annuitet, blot fra det modsatte synspunkt end under normale omstændigheder :-)


Hvis du prøver at sætte det op i et excel ark vil du se at det stemmer, at der efter de 60 terminer (5 år x 12 måneder), vil være 0 kroner tilbage i banken :-)


Svar #5
18. marts 2011 af klara1013 (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen! :-)


Skriv et svar til: Rentesregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.