Matematik

Matematik A - Funktionsopgave

19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Vi har to funktioner givet ved:

f(x) = x^2 - 4x + 8

g(x) = 3x * e^(-x)


a) Bestem den værdi af x, hvor den lodrette afstand mellem grafen for f og grafen for g
er mindst mulig.


Svar #1
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Jeg har tænkt på at skulle trække funktionerne fra hinanden, men jeg har lidt svært ved at komme videre. Har brug for lidt hjælp.


Brugbart svar (3)

Svar #2
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den lodrette afstand mellem de to funktioner er

d(x) = | f(x) - g(x) |

At gøre denne afstand mindst mulig er ensbetydende med at gøre afstandskvadratet d(x)2 mindst mulig, altså

D(x) = d(x)2 = ( f(x) - g(x) )2 = f(x)2 + g(x)2 - 2·f(x)·g(x)

Prøv nu at finde minimum for funktionen D(x), dvs løs ligningen D'(x) = 0 .

D'(x) = 0   ⇒   2 · (f(x) - g(x)) · (f'(x) - g'(x)) = 0

Brug nu nulreglen for et produkt.


Svar #3
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Ville det ikke være muligt bare at tage de to funktionerne og trække dem fra hinanden, hvorefter du får en ny funktion, som du kan differentiere og sætte lig nul for at finde værdien x for minimumspunktet?


Svar #4
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Er det nødvendigt at skulle finde afstandskvadratet d(x)2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Den funktion måler afstanden med fortegn. Dens minimum er ikke nødvendigvis den mindste afstand.


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvis du ikke gør det, udelukker du mulige løsninger til ligningen f(x) = g(x) .


Svar #7
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5 . Nårh ja, det kan jeg godt se nu.

Men hvis man kun får et eneste ekstremumspunkt for d(x) = |f(x) - g(x)| og dette er et minimumspunkt, så må det vel betegne afstanden mellem graferne. Eller hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #8
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Hvis du kan vise, at f(x) > g(x) for alle x, er det tilstrækkeligt at se på funktionen

d(x) = f(x) - g(x) .

Derved får man d'(x) = 0 ⇒ f'(x) = g'(x)

Det er ækvivalent med løsningerne til ligningen (f(x) - g(x))·(f'(x)-g'(x)) = 0 , hvis vi har vist, at f(x) - g(x) > 0 for alle x.

Jeg foretrak fremgangsmåden i #2, fordi den er mere generel og også fanger de mulige løsninger til ligningen f(x) = g(x) , (som i dette tilfælde ikke har nogen løsninger) .


Svar #9
19. marts 2011 af Studieguruen (Slettet)

 Ja, mange tak for den gode forklaring. Det er altid godt, når man er i samtale med vidende personer.


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. marts 2011 af Grill-an (Slettet)

Så afstanden er mindst mulig når x=1,8


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Mere præcist finder man x ≈ 1,801564


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet)

#6 ... vil du lige uddybe det :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Læs forklaringen i #8.


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

2# At gøre denne afstand mindst mulig er ensbetydende med at gøre afstandskvadratet d(x)^2 mindst mulig, altså, nogle som kan forklare dette med andre ord? :)


Svar #15
31. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#14

Når du anvender afstandskvadratet sikrer du dig at funktionen (og dermed afstanden) altid vil have positivt fortegn.


Brugbart svar (0)

Svar #16
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 tusind tak for hjælp:)!


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 det er opgave 9 i dette sæt jeg skal lave. hvis dette link ku hjælpe http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/


Svar #18
01. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

Ja, jeg lavede selv opgaven tidligere på året.

Du kan bare tillade dig at foretage en fortegnsanalyse for funktionen d(x) = |f(x) - g(x)|. Dette gør at du får det lokale minimumspunkt, x ≈ 1,801564.


Skriv et svar til: Matematik A - Funktionsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.