Matematik

e^x-4x

19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet) - Niveau: B-niveau

skal finde f(x)=e^x-4x skæringspunkter med førsteaksen nogen der kan hjælpe med det? når jeg løser den får jeg lambertW(-1/4).


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2011 af jalo (Slettet)

 du skal bare sige x = 0, så skal du gerne får 1 e^0 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2011 af NejTilSvampe

Tegn den i et grafprogram og få den til at finde nulpunkter. Du kan ikke løse den analytisk.

-ups troede der mentes x-aksen =)


Svar #3
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

yes der menes skæring med x-aksen :)) nogen der ved hvordan man finder den analytiske løsning i mathcad?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Den står i #1


Svar #5
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

x=0 -> finder skæring med y-aksen (0,1) vil gerne finde skæring med x aksen 0=e^x-4x giver lambertW(-1/4)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. marts 2011 af jalo (Slettet)

 x = 0,35 og x = 2,15


Svar #7
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

det er ikke et facit jeg leder efter :) jeg  vil gerne selv løse det, ved man kan bruge Given/Find i mathcad til at finde den analytiske løsning.

Nogen der kan forklare hvad der menes med "analytisk løsning" og hvorfor den er nødvendig nogen gange?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2011 af NejTilSvampe

 #7 - Jeg har jo sagt du IKKE kan løse den analytisk! i hvert falde ikke med de metoder vi kender til ! Du SKAL bruge en lommeregner til denne type opgaver!! 


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. marts 2011 af AMelev

En analytisk løsning er løsning, hvor du benytter de gængse regler for ligningsløsning - dvs. du kan løse ligningen eksakt.

Denne ligning kan ikke løses analytisk med gængse metoder.
LambertW-funktionen er bestemt ikke for tøsedrenge - jeg vil ikke turde give mig i kast med den, men du kan læse om den ved at søge på Google.


Svar #10
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

okay, så er jeg med, men hvordan skal den så løses for mathcad giver mig ikke løsning med solve, x. - eller jo den giver mig en løsning som hedder LambertW lol = )

har mathcad 14


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. marts 2011 af AMelev

Jeg kender ikke mathcad, men du må kunne løse ligningen grafisk. Der må også være en måde, hvorpå du kan bede om en numerisk løsning. Hvad sker der, hvis du skriver 4.0x i stedet for 4x?
Eller på anden måde angiver, at programmet ikke skal arbejde eksakt men approksimativt.


Svar #12
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

hjælper ikke at lave det om til 4.0, desværre. Det er den numeriske løsning jeg gerne vil finde, men ved ikke hvordan :D


Svar #13
19. marts 2011 af jrnh555 (Slettet)

Løst tak for hjælpen, men lige et spørgsmål mere:D hvad betyder numerisk?


Brugbart svar (1)

Svar #14
19. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#13

At man finder løsningerne numerisk, betyder at man benytter en algoritme, der vil i et endeligt antal trin finder en tilnærmet talmæssig værdi for løsningen.

Løsningerne til ligningen ex - 4x = 0 kan findes numerisk ved iteration . Omskriver man ligningen til

x = ex/4

kan denne bruges til at finde den mindste af de to løsninger. Man starter med at gætte på et x, for eksempel x = 0,1 , og man indsætter det så på højre side (ex/4) og bruger dette som det nye gæt. Fortsættes på denne måde, opnås konvergens til 6 decimaler i 11 iterationer. Det gøres let, f.eks. i Excel. Man finder her x = 0,357403... .

Tilsvarende kan man vende ligningen rundt til

x = ln(4x)

hvormed man kan finde den anden løsning. Her gætter man p?9 et x, for eksempel x = 1,9 , og finder et nyt x ved at indsætte på højre side i denne ligning ( ln(4x) ) . Her opnås konvergens til 6 decimaler i 18 iterationer. Man finder x = 2,153292...


Skriv et svar til: e^x-4x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.