Matematik

HJÆLP TIL ØRREDER!!!

20. marts 2011 af saraskyt (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej!

Jeg har fået stillet den her opgave:

Ved undersøgelse af ørreder i Gudenåen og Randers Fjord har man fundet følgende
model for sammenhængen mellem en ørreds længde og dens vægt:

y = 0,00769^ x , hvor x er længden (i cm) og y vægten (i gram).


a) Bestem vægten af en ørred, der har længden 30 cm.

291,74 gram
 

b) Bestem længden af en ørred, der vejer 500 gram.

HER GÅR JEG I STÅ!

c) Hvor mange procent vokser vægten, når en ørred bliver 15 % længere?

OGSÅ HER!!

PLEASE hjælp tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2011 af Madsst (Slettet)

 Udnyt at

y = a ^ x

er det samme som:

log ( y ) = x * log( a ) 


Svar #2
20. marts 2011 af saraskyt (Slettet)

hvordan altså?


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. marts 2011 af Madsst (Slettet)

 b) Løs ligningen 

log ( 500 ) = x * log ( 0,00769 ) 

c ) Hvad er den procentvise ændring i fra y1 til y2 for:

i ) y1 = 0,00769 ^ x  og 

iI) y2 = 0,00769 ^ (1,15 * x )  

Procentvis ædring = y2 / y1 - 1 


Svar #4
20. marts 2011 af saraskyt (Slettet)

Okay tusind tak for hjælpen!! 


Svar #5
20. marts 2011 af saraskyt (Slettet)

hvad er x?? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2011 af Madsst (Slettet)

 y2 / y1 -  1 = 0,00769 ^ (1,15 * x ) / 0,00769 ^ (x ) - 1 =  0,00769 ^ ( x * 1,15- x ) =  0,00769 ^ ( x * 0,15 )-1.

x er jo altså den længde fisken har før den bliver 15 % længere. Årsagen til at vi kalder den x her er at den procentvise ændring i vægten afhænger af fiskens initiale længde.

Der er da vidst i øvrigt noget galt med forskriften for din ligning. Fisken vejer mindre jo længere den bliver. 


Svar #7
20. marts 2011 af saraskyt (Slettet)

uups minligning hedder y = 0,00769 * x^3,10 


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. marts 2011 af Madsst (Slettet)

Der er sjældent komma i ligninger :-)

Giv den lige et skud mere!


Svar #9
20. marts 2011 af saraskyt (Slettet)

hov forskriften hedder : y = 0,00769 • x^3,10


Skriv et svar til: HJÆLP TIL ØRREDER!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.