Matematik

Trekant med fodpunkter

21. marts 2011 af freakoy (Slettet) - Niveau: B-niveau

 I en trekant ABC er:

vinkel C= 45 grader

ha = 35

ma = 37

Fodpunkterne for højden ha og medianen ma   kaldes henholdsvis H og M, og det oplyses, at trekanten AMC er spids.

Har meget brug for hjælp til beregning af de ukendte sider og vinkler i trekant ABC!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2011 af mathon

ΔAHC er ligebenet
      hvorfor
                            |HC| = ha = 35

                             |HC| = (ma2 - ha2)1/2 = 12

                             |MB| = |HC| + |HM| = 35·√(2) + 12   

                             sin(Mspids) = ha/ma = (35/37) ......... osv ........


Svar #2
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

Kan du hjælp med hvordan jeg skal tegne den, så det bliver lidt mere overskueligt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2011 af mathon

           ganske almindelig trekantsskitse
men
           du skal selvfølgelig vide;
            hvad
                           ha og ma betyder
                               


Svar #4
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

 okay, den er hermed lavet.

jeg har forstået at AHC er ligebenet og HC derfor er 35. 

hvordan udregner man så MH, BM, BA, AC osv?


Svar #5
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

 jeg er kommet frem til følgende udregning med trekant AHC:

vinkel A= 45 =vinkel C= 45

Vinkel H= 90

ha = 35

de to andre sider kalder jeg hb og hc:

hb er også 35 pga. trekanten er ligebenet.

og hc er 59,5

er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2011 af mathon

betegnelserne er misvisende


Svar #7
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

 de to hosliggende sider af vinkel H er begge 35, da det er en ligebenet trekant.

den modstående side har jeg regnet ud til at være 59.5, kan det passe?


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. marts 2011 af mathon

korrektion til  #1

ΔAHC er ligebenet
      hvorfor
                             |HC| = ha = 35

                             |HM| = (ma2 - ha2)1/2 = 12

                             |MC| = |MB| = |HC| + |HM| = 35 + 12 = 47 

                             |BC| = a = 2·|MC| = 2·47 = 94

                             |AC| = b = ha·√(2) = 35√(2)

                             sin(Mspids) = ha/ma = (35/37)

                             Mspids = sin-1(35/37) = 71,1º

                             |AB|2 = c2 = ma2 + |MB|2 + 2·ma·|MB|·cos(M) = 372 + 472 + 2·47·37·√(1-(35/37)2) = 4706

                             c = √(4706)

                             cos(A) = (b2+c2-a2)/(2·bc) = (352·2 + 4706 - 942)/(2·35√(2)·√(4706)) = -0,247303

                             A = cos-1(-0,247303) = 104,3º


Svar #9
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

 jeg får Vinkel A til at være 82.8 grader og Vinkel B til at være 52.2 grader.

lyder det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. marts 2011 af mathon


                             cos(B) = (a2+c2-b2)/(2·ac) = (942 + 4706 - 352·2)/(2·94·√(4706)) = 0,860055

                             B = cos-1(0,860055) = 30,7º


Svar #11
21. marts 2011 af freakoy (Slettet)

 okay, jeg tror jeg har styr på det nu. Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. februar 2013 af Viteisalegend (Slettet)

AHC er ikke ligebenet.. Da vinkel AHC er ret, da det er en højde og vinkel C = 42 grader, må vinkel A være 48 grader. Den kan derfor ikke være ligebenet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. marts 2013 af mathon

@#12

                

                                      ΔAHC er selvfølgelig ligebenet,
                                      da vinkel AHC er 90
º og vinkel CAH er (90º-45º) = 45º.

                                      for en trekant gælder:
                                      overfor lige store vinkler  ligger lige store sider

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. marts 2013 af Viteisalegend (Slettet)

Hvorfra ved du at vinkel CAH er 45 grader. Du ved kun at vinkel ACH er 42 grader. Og så går det selvfølgelig ikke op i en ligebenet trekant


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. marts 2013 af SuneChr

# 14  Vinkel ACH = vinkel C som er opgivet til 45o i # 0.

Benyt endvidere, at vinkelsummen i ΔACH er 180o  så vinkel CAH må derfor også være 45o .


Skriv et svar til: Trekant med fodpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.