Matematik

Svær differentialligning!

21. marts 2011 af Sunshine01 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Et vandbad opvarmes fra 20 grader celsius til 100 grader celsius. Den indre temperatur (målt i grader celsius) i et bestemt objekt, der befinder sig i vandbadet under opvarmningen, er en funktion f af tiden t (målt i sekunder). Det oplyses, at f er en løsning til differentialligningen

y' = 0.03 * ( g(t) - y )

hvor g(t) er vandbadets temperatur til tiden t. Endvidere oplyses det, at tidspunktet t = 0 er objektets indre temperatur 10 grader celsius, og at

g(t) = 20 + 0.25 t, hvor t ligger mellem 0 og 320

Bestem objektets indre temperatur, når vandbadets temperatur bliver 100 grader celsius.

Kan nogen give et hint til, hvilken slags differentialligning, det drejer sig om? Jeg har prøvet nærmest alt nu, og jeg kan ikke finde noget, der passer.

På forhånd tak

Mvh. S.


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er en lineær differentialligning

y' +0,03y = 0,03·(20 + 0,25t)

Den kan løses ved hjælp af panserformlen.


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. marts 2011 af Walras

Den er ingenlunde svær. Den er løst minimum en 5 gange i løbet af den sidste måned. Søg i forummet.


Skriv et svar til: Svær differentialligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.