Matematik

Parabel og cylinder

22. marts 2011 af MalteLONG (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg kan ikke helt forstå den her opgave, så ville hører om der var nogle der kunne forklare mig hvordan og hvorledes?

Kanten rundt om et bassin har form som en cylinder, mens bunden har form som en parabel. Bassinet er dybest i midten, hvor det er 3,0 m. De lodrette sider er 1,0 m høje. Bassinet er 20,0 m i diameter.

Har vedhæftet et billede så i kan se den.

Skal besvare følgende spørgsmål.

1) Hvor dybt er bassinet 2,0 m fra kanten?
2) En person måler 1,6 m fra halsen og ned. Hvor langt ude fra kanten kan denne person bunde?

Vedhæftet fil: matematik.jpg

Svar #1
22. marts 2011 af MalteLONG (Slettet)

 Er der ingen der kan finde ud af den?


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. marts 2011 af SuneChr

Et lodret snit, gennem bassinets centrum, vil danne en parabel.

Læg parablen,     y = ax2     ind i et koordinatsystem.  Punkterne ( - 10 ; 2 )  og  ( 10 ; 2 ) skal afgrænse bunden af bassinet.  Vi får derfor, ved indsættelse, at  a  =  0,02  så parablens ligning bliver:  y  =  0,02 * x2 .

2 m fra kanten vil svare til x = 8, som indsættes, og vi får   y = 1,28.

Fra bassinoverfladen til bunden er der 3 m

Spørgsmål 1)    Bassindybden, 2 m fra kanten er derfor:   3 - 1,28  =  1,72 m

Spørgsmål 2)    Antal meter fra kanten for at kunne bunde:      Den første meter lodret, går ned til krumningen af bassinet (parablen). Derfor skal ligningen     0,6  =  0,02 * x2     løses m.h.t. x    Den søgte afstand er da:

10 - x  meter.       (Brug kun den positive x-værdi).


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2011 af SuneChr

# 2:  Regnefejl:   Spørgsmål 2)   Ikke     0,6  =  0,02 * x2   men     3 - 1,6 =  0,02 * x2 .  Når den positive x-værdi er fundet, er den søgte afstand   =     10 - x  meter.

Sorry.      /  SECC  


Svar #4
23. marts 2011 af MalteLONG (Slettet)

#3

Kan godt forstå opgave 1), men forstår ikke helt hvordan man regner 2'eren ud?

Hilsen Henrik


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. marts 2011 af SuneChr

# 4 :    Spørgsmål 2)   Jo. Bassinets dybde i midten ( = maximal dybde ) er 3 m. Hvis du har lagt parablen     y  =  0,02 * x2 ind i koordinatsystemet og har bassinkanterne med, ser vi, at fra x-aksen op til personens fødder i bassinet er der 3 - 1,6 =  1,4 m.  Vi skal da løse:    1,4  =  0,02 * x2  og til sidst har vi afstanden fra kanten:  10 - x  meter.  =  10 - √70  meter.

Parablens ene gren svarer til intervallet    0  ≤  x  ≤  10.                       / SECC

# 5:   Så ta'r vi den én gang til --- for prins Knud!  : )


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2012 af illusiane (Slettet)

Kan ikke helt se hvordan man kommer frem til at a= 0,02? be om hjælp, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Har du læst diskussionen i den anden tråd, hvortil der linkes i #5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2012 af illusiane (Slettet)

fik den lige gennemlæst igen, og nu kan jeg se sammenhængen :) tak!


Skriv et svar til: Parabel og cylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.