Matematik

differatiering

23. marts 2011 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg skal differentiere følgende funktion:

y'(t) = √y(t)3+y(t) (det hele står under kvardratrodtegnet)

Når den differentieres år jeg y´´(t) = (√y(t)3+y(t) )´

Jg vil mene at det er en sammensat funktion, hvor den indre funktion er y(t)3+y(t) og at jeg derfor skal bruge f´(g(x)*g´(x) for at løse den.

Mek jeg kan ikke helt få det til at stemme.

Er der andre måder at løse den på?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2011 af Walras

y'(t)=√[y(t)3+y(t)]

y''(t)=[3y(t)2y'(t)+y'(t)]/(2√[y(t)3+y(t)])=[(3y(t)2+1)y'(t)]/(2√[y(t)3+y(t)]),

idet du jo har flere sammensatte funktioner i en.


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. marts 2011 af AMelev

Jeg er ikke helt sikker på problemstillingen - skal du differentiere √[y(t)3+y(t)]? I så fald har du ret, at y(t)3 skal differentieres som en sammensat funktion: (y(t)3)' = 3y(t)2·y'(t) og √ .... skal også differentieres som sammensat: (√ .... ) = 1/(2(√ ....)·(....)'


Svar #3
23. marts 2011 af Rina68 (Slettet)

Den ene sammensatte må være den jeg før skrev, men hvor er den anden? Er det y(t)3

Eller?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2011 af AMelev

Den ene er √ og den indre funktion er så y3 (sammensat af y og ^3) + y.


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. marts 2011 af Walras

I henhold til #1, var der et "i anden", der ikke lige ville op at stå, hvor det skulle. Der er hermed rettet:

y''(t)=[3y(t)2y'(t)+y'(t)]/(2√[y(t)3+y(t)])=[(3y(t)2+1)y'(t)]/(2√[y(t)3+y(t)])


Svar #6
23. marts 2011 af Rina68 (Slettet)

Det vil sige at jeg først differentiere (y(t)3)' og får 3y(t)2·y'(t).

Herefter differentiere √? Men hvordan gør jeg det? √x differentier giver 1/√x ????
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. marts 2011 af Walras

#6

(√(x))'=1/(2√(x)),

som du også kan se benyttet i #5.


Svar #8
23. marts 2011 af Rina68 (Slettet)

dvs i #5 er √ differentiere som 1/(2√(x)) og resten y(t)3+y(t) er den indre funktion udifferentieret?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Vi har

y' = √(y3+y) , så

y'' = (1/(2√(y3+y)))·(y3+y)'

    = (1/(2√(y3+y)))·(3y2·y'+y')

    = (3y2+1)·y' / (2y')

    = (3y2 +1)/2 ,

idet vi har benyttet, at y' = √(y3+y)


Skriv et svar til: differatiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.