Fysik

Aktivitet.

24. marts 2011 af boxi (Slettet)

 Hej har en opgave jeg ikke er helt sikker på.

Opgaven lyder som følger:

En beholder til opbevaring af radioaktivt affald indeholder .5 g Pu-239.

Beregn aktiviteten i Bq i beholderen til tidspunkterne

1 år

100 år

10.000 år

1.000.000 år

100.000.000 år
 

Jeg har fundet ud af at Pu-239's halveringstid er på 24110 år.

molarmassen på 238.0495599 g/mol

unit pr mol: 6.02214179*(10)^(23)

og jeg ved jeg skal bruge formlen:

A(t)=A0*e^(-k*t)

er bare ikke helt klar over hvad jeg skal indsætte, mit bud er:

A(t)=((.5/238.0495599)*6.02214179*10^23)*e^(-(ln(2)/24110)*t)

hvad gør jeg forkert? Får i hvertfald et fuldstændigt vanvittigt tal.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2011 af Kvadratrod (Slettet)

Start med at beregne henfaldskonstaten i sekunder: k = ln(2) / T1/2

Derefter skal antallet af Pu kerner bestemmes, hvor 1 mol indeholder 6,022•1023 kerner. Før du kan bestemme antalet af Pu kerner, er du nødt til at finde antal mol af isotopen af formlen: m = n•M, hvor m er massen i gram, n er stofmængde i mol og M er molarmassen i g/mol.

Benyt så formlen: A(t) = k•N , hvor k er henfaldskonstanten og N er antallet af kerner. Derefter kan du bruge formlen A(t) = A0e-kt, da du finder aktiviteten til tiden 0. Henfaldskonstanten i dette tilfælde skal dog være i år!


Skriv et svar til: Aktivitet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.