Kemi

Mængdeberegning pH

24. marts 2011 af Bøllemis123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej søde rare person (-: , som kan hjælpe mig med denne her opgave. Jeg er nemlig gået helt i stå ved opgave A. og B:

En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500 mL målekolbe:

- 60 mL 0,21 M HCl

- 90 mL 0,050 M HNO3

Herefter fyldes målekolben op til mærket.

A. Beregn pH i blandingen?

Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder 0,92 g Ca(OH)2. Hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under de givne forhold.

B. Opskriv et reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset?

Det ville være rigtigt rart, hvis nogle kunne lave nogle udregninger etc. Jeg har nemlig prøvet, men det er helt hen i vejret, så hvis du kan hjælpe mig med at komme igang med disse to opgaver, så jeg kan lave resten færdigt, ville jeg blive SUPER glad! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Hvad fylder du din 500 mL målekolbe op med? Det står ingen steder. Lad os antage at det er vand:

HCl og HNO3 dissocierer begge fuldstændigt ved lave koncentrationer (som det her er), fordi de er stærke syrer. Med andre ord afgiver al syren en H+-ion til opløsningen.

For HCl tilsættes der 0,21 M * 0,060 L = 0,0126 mol HCl til blandingen.

For HNO3 tilsættes 90 mL 0,050 M, svarende til 0,090 L * 0,050 M = 0,0045 mol HNO3 til blandingen.

Begge syrer vil som nævnt afgive 100 % af deres H+-ioner, derfor er stofmængden af H+ den samme som stofmængden af HNO3 + HCl. Da opløsningens volumen er på 0,5 L, kan vi udregne +[H+] (koncentrationen af H+) :

[H+] = (0,0126 mol + 0,0045 mol)/0,500 L = 0,342 mol/L = 0,342 M.

husk at pH = -log([H+]). Nu kan du selv regne resten.

b)

Ja, hvad sker der, når du putter en syre i vand?


Skriv et svar til: Mængdeberegning pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.