Matematik
Middelsum for y =x
Jeg har en opgave inden for integralregning, hvor jeg skal bestemme integralet vha. grænseværdien, her for y =x
og jeg fatter det simpelthen ikke. Det er noget med: S=f (1/n)*Δx+ (2/n)*Δx+...+ (n/n)*Δx
jeg fatter bare slet ikke hvorfor man kan gør dette eller hvordan? det er noget med at man deler nogle intervaller op i n lige store dele, men de er vel ikke lige store når det først hedder 1/n, det andet 1/n. Det giver da forskellige tal?
Svar #1
26. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)
Intervallerne er da lige store, hver med længden 1/n . Der er tale om at beregne en sum af formen
S = ∑j=1n f(xj)·Δxj = ∑j=1n f(j/n)·Δx = Δx·∑j-1n (j/n) = (1/n)·(1/n)·∑j=1n j
= (1/n)2·n·(n+1)/2 = (n+1)/(2n) → (1/2) for n → ∝
Svar #2
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
ups ja men i min bog bliver intervallerne skrevet op som: 1/n, 2/n,3/n. det var det der skulle have stået
·∑j=1n j står dette for (n+1) ?
Svar #3
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
for y =x3
n n
S = ∑ f(x1) *Δx = ∑ ( i / n)3 *(1/n) = (1/n4) * (13+23+33+...+n3)
I=1 i =1
Sn = 13 + 23 +33+...+n3 = (n2(n+1)2) / 4
(Dette er taget fra min lærebog)
Det jeg ikke forstår er stort set den første del her - hvorfor at bliver til (i /n )3 *1/n = 1/n4 * (13 + 23 osv)?
desuden
f(x1) *Δx, hvad står disse to da for?
Svar #4
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
Min opgave går ud på at kunne forklare alt ved det, som jeg har vedhæftet her. Hvordan man gør det etc, hvorfor osv. synes det er tricky
Svar #5
26. marts 2011 af peter lind
Jeg tror du har blandet noget sammen. Der er n intervaller, som er lige store. Da summen af intervallerne skal give 1, har hvert interval længden Δx=1/n. I intervallet [ (i-1)/n; i/n] tilnærmer man funktionsværdien, så den har værdien f(i/n) i hele intervallet. Arealet under kurven er så f(i/n)*Δx. = f(i/n)/n. Lægger du så alle de arealer sammen får du at arealet under kurven med tilnærmelse er
∑f(i/n)/n -> ∫01f(x)dx for n ->∞
Du kan så indsætte den aktuelle funktion for f(x). I den første er f(x) = x, i den anden er f(x) = x3.
Svar #6
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
jamen hvad er det, at i står for?, og når du siger, at funktionsværdien f(i/n) i hele intervallet, så det så ligegyldt hvilket x man vælger, så bliver funktionsværdien f(i/n) ?
og når man siger 1/n, er der så ikke uendeligt mange intervaller?
Svar #7
26. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)
#6
Man inddeler integrationsintervallet [0 ; 1] i n lige store delintervaller. Hvert interval har da længden Δx = 1/n . Det i'te interval er [xi-1 ; xi] , hvor xi = i/n . Ved opstillingen af en middelsum for integralet vælger man for hvert delinterval [xi-1 ; xi] et ξi i intervallet. Her vælges ξi = xi = i/n , så den valgte middelsum bliver
0∫1 f(x) dx ≈ S = ∑i=1n f(ξi)·Δx = ∑i=1n f(i/n)·Δx = (1/n)·∑i=1n f(i/n)
Svar #8
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
#7
Ved ikke om jeg har en brist et eller andet sted, for jeg forstår simpelthen ikke det med "det i'te interval".
Svar #9
26. marts 2011 af peter lind
Lad os sige du bruger n = 10. Det første interval er så [0; 1/10] Det andet interval er [1/10; 2/10] Det 3. interval er [2/10; 3/10] .... det tiende interval er [9/10; 10/10]
Svar #10
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
ja det kan jeg godt forstå, men ikke forklaringen med [xi-1 ; xi]
Svar #11
26. marts 2011 af peter lind
I eksemplet i #9 er for i = 3 (altså det tredje interval ) [xi-1; xi] = [x2; x3] = [2/10; 3/10]
Svar #12
26. marts 2011 af slapdack (Slettet)
ahaha, så det hedder i - 1 således at det bliver 2, så intervallet bliver som du siger [2/10; 3/10]
Skriv et svar til: Middelsum for y =x
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
