Matematik

y(x)=e^(3x) + (1/3)x-1 er løsning til y'=3y+x ?

27. marts 2011 af duckduckduck (Slettet) - Niveau: A-niveau

 undersøg om y(x)=e^(3x) + (1/3)x-1 er løsning til y'=3y+x ?

jeg får y' til 3e^(3x) -(1/3) 

og højre side til 3e^(3x) -3 

passer det? i så fald går det jo ikke op!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2011 af Walras

Du har regnet forkert, men den går nu ikke op alligevel. y(x) er ikke løsning til differentialligningen.

VS: y'(x)=3e^(3x)+1/3

HS: 3(e^(3x)+(1/3)x-1)+x=3e^(3x)+2x-3

som ikke er lig hinanden, hvorfor y(x) altså ikke er en løsning.

Differentialligningen y'=3y+x har den fuldstændige løsning

y(x)=Ce^(3x)-(1/3)x-1/9, hvor C er en abitrær konstant.

Du kan se, at denne er løsning, idet

VS: y'(x)=3Ce^(3x)-1/3

HS: 3(Ce^(3x)-(1/3)x-1/9)+x=3Ce^(3x)-1/3,

der lige netop udligner højresiden og venstresiden.


Svar #2
27. marts 2011 af duckduckduck (Slettet)

hov, jeg skrev plus i stedet for minus, der skal stå:

y(x)=e^(3x) - (1/3)x-1

det var derfor, jeg fik det resultat.

men det passer stadig ikke, vel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2011 af Walras

Næh, for løsningen skal kunne skrives som en afart af den fuldstændige løsning, og det kan din ikke, så den stemmer stadig ikke.


Skriv et svar til: y(x)=e^(3x) + (1/3)x-1 er løsning til y'=3y+x ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.