Matematik

Potensfunktion

27. marts 2011 af NannaHansen234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Opgave 9
Bestem regneforskriften for den funktion, der forekommer, når grafen for
a) f(x)= 2x2 forskydes 3 enheder til venstre langs (parallelt) med x-aksen

hvordan skal den laves?

hjælp tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2011 af Jerslev (Slettet)

#0. Prøv at tegne det. Se om det ikke hjælper.


Svar #2
27. marts 2011 af NannaHansen234 (Slettet)

 Skal man tegne for at kunne lave opgaven?.. Er der ikke en måde bare at skulle beregne?


Brugbart svar (2)

Svar #3
27. marts 2011 af mathon

             P :  {(x,y) | y = 2x2}                        som parallelforskydes efter (-3,0)
                                                          dvs
                                                                               x' = x-3 ⇔ x = x'+3
                                                                               y' = y

den parallelforskudte
parabel kan
beskrives
    

           P' :  {(x',y') | y' = 2(x'+3)2}

som - når den ikke længere skal kendes fra den oprindelige parabel -
blot
skrives (uden mærker)

                              f(x) = y = 2(x+3)2 = 2x2 + 12x + 18


Svar #4
27. marts 2011 af NannaHansen234 (Slettet)

 mente nok 2x^2, sorry :D.. Men tak! 


Svar #5
27. marts 2011 af NannaHansen234 (Slettet)

 hvis det derimod er 3 enheder til højre, er det så:  x' = x+3 ⇔ x = x'-3


Svar #6
27. marts 2011 af NannaHansen234 (Slettet)

f(x) = y = 2(x+3)2 = 2x2 + 12x + 18

12x + 18, hvordan kom du frem til det? 


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. marts 2011 af SuneChr

Lad en vilkårlig funktion  y  =  f(x)  parallelforskydes efter en forskydningsvektor med koordinaterne ( a ; b ) .

Den "nye" funktion  f1(x) , som jo blot er f(x) , beliggende det nye sted i koordinatsystemet, har nu fået forskriften:

                 f1(x) :          y - b  =  f (x - a)      ⇔        f1(x)  =  f (x - a) + b  .

Vi kan sige, at  f(x)  afbildes i  f1(x)  ved forskydningen med vektoren ( a ; b ) . Parallelforskydningen kan finde sted i alle retninger i koordinatsystemet.

I opgaven # 0  hedder forskydningsvektoren  ( - 3 ; 0 ) .


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. marts 2011 af mathon

@ #5
              "hvis det derimod er 3 enheder til højre, er det så: x' = x+3 ⇔ x = x'-3?"        Ja


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. marts 2011 af mathon

@ #6

                    (x+3)2 = x2 + 6x + 9

                    (x+3)2 = (x2 + 6x + 9) = 2x2 + 12x + 18


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.