Matematik

hjælp til to differential ligninger

28. marts 2011 af seeeeb (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave a

Bestem konstanterne a b og c så

Y=ax2+bx+c

er løsning til differentialligningen
y'=y-2x2

Opgave B

Bestem det tredjegradspolynomium der er løsning til differentialligningen.

y'=y+x3


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Sæt y ind i differentialligningen. så brug at to polynomier er ens hvis og kun hvis deres koefficienter er ens


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2011 af mathon

                    y = ax2 + bx + c

                    y ' = 2ax + b = ax2 + bx + c - 2x2             som med  a = 2 giver

                            4x + b = bx + c                                   som med b = 4 giver

                            4x + 4 = 4x + c

                            c = 4

                         


Svar #3
28. marts 2011 af seeeeb (Slettet)

Mange tak Mathon

Tak for alle de mange svar du kommer med her inde.

Men hvordan ved du at du skal sætte a=2 og b=4?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2011 af mathon

 nu skriver jeg næste opgave på en lidt anden måde,
 så tankegangen i første opgave måske bedre fremgår:

                    y = ax3 + bx2 + cx + d

                    y ' = 3ax2 + 2bx + c = ax3 + bx2 + cx + d + x3        

hvoraf
                    ax3 + x3 = 0
                    a + 1 = 0
                    a = -1
hvoraf
                    -3x2 + 2bx + c =  bx2 + cx + d
hvoraf
                    -3x2 = bx2
                     b = -3
hvoraf
                      -6x + c = cx + d
hvoraf
                      -6x = cx
                      c = -6
hvoraf
                      c = d
                      d = -6

tredjegradspolynomiet, som er løsning til differentialligningen

                             y '= y + x3 ,
                  er
                           -x3 - 3x2 - 6x - 6

 

            
                   
 

                         


Skriv et svar til: hjælp til to differential ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.